Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A prezidentom bude... Jiří Drahoš

.andrej Bán .slovensko

Znie to asi trúfalo, no odkaz z už poučenej Bratislavy do Prahy vyzerá po prvom kole volieb tak, že by sme mohli zaželať Milošovi Zemanovi pokojný návrat na Vysočinu.

A prezidentom bude... Jiří Drahoš Martin Divíšek/EPA/PROFIMEDIA 13. január 2018 Praha: Jiří Drahoš sa dostal do druhého kola prezidentských volieb a môže uspieť vďaka svojej se­rióznosti a podpore od neúspešných kandidátov.

prvý dojem je zrejmý: ak ste aj vy sledovali v sobotu Českú televíziu (ČT), nemohli ste si nevšimnúť priepastný rozdiel oproti našim médiám, nielen tým verejnoprávnym. V profesionalite, v dynamike, v infografike a vybavení štúdia, vo všetkom. A ak ste sledovali aj štvrtkovú večernú superdebatu, na ktorej bol trucujúci Miloš Zeman prítomný iba ako soška trpaslíka s jeho podobou na stolčeku pred mladým (a nádejným) Marekom Hilšerom, pochopili ste, prečo Zeman ako čoraz slabší bonmotista nazval ČT televíziou Václava Moravca. Ostrý moderátor s ním nemal zľutovanie.

nekampaň a Ovčáček

Ktovie, nevidíme do jeho hlavy, možno už však Zeman trpko oľutoval svoju doterajšiu, v demokratických krajinách bezprecedentne arogantnú stratégiu. Jej súčasťou bolo niekoľko bizarností. Po prvé, neviedol vraj kampaň, hoci tú v Zemanovom mene zúrivo viedli jeho podporovatelia. Po druhé, odmietol ísť do televíznych debát so svojimi súpermi a iba jeden z nich, relatívne neúspešný (skončil štvrtý) textár a podnikateľ Michal Horáček pristúpil na to, že v štúdiu diskutoval so Zemanovým hovorcom Jiřím Ovčáčkom. Táto postavička, svojmu šéfovi úplne oddaná, pripomína skôr karikatúru než reálnu postavu. A svojej neblahej povesti dostál Ovčáček aj tým, že do štúdia spriaznenej TV Barrandov doniesol fikus v kvetináči.  Ten mal vraj symbolizovať Jiřího Drahoša. „Nikoho nebaví, nikomu neprekáža, nikoho nezaujíma a možno tiež bude naším prezidentom,“ vyjadril sa vrcholne neúctivo Zemanov hovorca.

„Aj Drahoš, podobne ako Kiska či Lunter, môže a zrejme aj bude ťažiť z toho, že je nestraníckym kandidátom.“

A práve Drahoš ako bývalý šéf Českej akadémie vied a držiteľ dvadsiatich patentov v oblasti fyzikálnej chémie, dlhodobo v prieskumoch druhý, s blížiacim sa finále preferenčne stúpal. Seriózny vedec, o ktorom komentátor Echa24 Daniel Kaiser ešte nedávno s dávkou dešpektu napísal, že sa premlčí do druhého kola, vystupoval ku koncu kampane v debate Václava Moravca, ale aj inde, pomerne jasne, tvrdo a pritom slušne. Podobne ako tretí v poradí –  po prvom kole povestný čierny kôň týchto volieb – bývalý diplomat blízky Václavovi Havlovi a kresťansky orientovaný politik Pavel Fischer.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite