Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo Morawiecki?

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Poľsko dostáva nového premiéra, je ním Mateusz Morawiecki, člen Práva a spravodlivosti, respektíve jej kozmopolitnejšieho, liberálnejšieho krídla. Čo to znamená? Žeby silno konzervatívna Beata Szydlo upadla do nemilosti?

Prečo Morawiecki? LUKASZ DEJNAROWICZ/FORUM POLAND/PROFIMEDIA

už predtým, ako Beata Szydlo minulý štvrtok prišla o funkciu, tušila, že sa jej stolička trasie. Minister pre životné prostredie Jan Szyszko sa jej v utorok spýtal, čo má robiť, keďže má vo štvrtok audienciu u pápeža Františka. Má tam ísť, či nie? „Vy rozhodnite, pani premiérka,“ nástojil a bozkal jej ruku. Beata Szydlo odvetila: „Veď do štvrtku ma možno aj odvolajú. Choďte.“

Tlmený rozhovor zachytil mikrofón kamery poľskej televízie TVN24. Premiérka ešte v utorok tweetovala: „Nech sa už stane čokoľvek, najdôležitejšie je Poľsko.“ K jej odvolaniu naozaj došlo.

Hoci sa spočiatku hovorilo, že Beata Szydlo dostane ako cenu útechy stoličku predsedníčky parlamentu, napokon sa odohrala rošáda: vládu povedie Mateusz Morawiecki a ona sa namiesto neho stáva vicepremiérkou. Rozlúčka so Szydlovou prebehla navonok priateľsky. Na rozlúčku dostala od lídra PiS Jaroslawa Kaczyńského kyticu, bozk nielen na ruku, ale aj na líce. Aby bolo jasné, že ju neprestal mať rád.

Na poste premiérky jej však už nedôveroval tak ako predtým. No nie preto, že by Kaczyński názorovo stál bližšie pri jej nástupcovi. Szydlovej premiérska kariéra je, koniec koncov, Kaczyńského dielom, veď bez Jaroslawa K. sa v PiS nepohne ani lístok na strome. On je je poľský „kingmaker“. A teraz rozhodol, že pre pozíciu Poľska bude Morawiecki lepší ako Beata Szydlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite