Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odomykáme: Lunter proti Kotlebovi

.andrej Bán .slovensko .reportáž

A je tu finále. Nepochybne najsledovanejšie župné voľby budú v Banskobystrickom kraji. Hovorili sme s obyvateľmi miest a obcí od Jelšavy po Žiar nad Hronom.

Odomykáme: Lunter proti Kotlebovi ANDREJ BÁN Ján Lunter má v prieskumoch veľký náskok. Ak jeho voliči prídu k urnám, mal by vyhrať.

posledný zverejnený predvolebný prieskum agentúry AKO dáva Jánovi Lunterovi vysoký, až tridsaťpercentný náskok pred županom Mariánom Kotlebom. Mohlo by sa zdať, že je vopred rozhodnuté. Skúsenosti z minulosti, keď prieskumy a realita v prípade Kotlebu a jeho ĽSNS nesedeli, však nabádajú na opatrnosť. Tento politik a táto strana už preukázali, že vo finále dokážu mobilizovať svojich voličov, aj tých skrytých. Naopak, Lunterových voličov môžu optimistické prieskumy uchlácholiť. Ak mnohí z nich v sobotu 4. novembra ostanú doma, bude to ešte dramatické. Voľby teda rozhodne mobilizácia na oboch stranách.

jelšavská kaviareň

Ak sa tridsať rokov vraciate do kedysi slávneho gemerského mestečka Jelšava, pochopíte hlavný paradox modernizačnej premeny Slovenska: tvár mesta a jeho život sa kus po kuse, ako sa tu vraví, zlepšuje, dokonca sa opravuje aj donedávna vandalmi ničený Coburgovský kaštieľ v centre, no ľudia sa odtiaľto akosi vytrácajú. Trojtisícová Jelšava vymiera, prírastky zabezpečujú iba rómske rodiny, ktoré sem do lacných nehnuteľností dlhé roky „exportujú“ realitky a samosprávy od Košíc po Tatry.

„Tu už po ľudskej stránke neostalo takmer nič. Aj za toho Kotlebu by som bol pomaly vďačný, aspoň niečo by sa tu hýbalo, lebo je tu mŕtvo. Na úrade práce majú päťsto registrovaných nezamestnaných, no neviem zohnať na konkurze vhodného človeka na ekonóma a koordinátora,“ uľaví si dlhoročný primátor Milan Kolesár. Kedysi bola stranou jeho srdca SDKÚ, dnes ide do župného zastupiteľstva  za pravicovú koalíciu opozičných strán. Úprimne? Tento fakt mu v biednom kraji skôr poškodí. Skúša to na poslanca župy tretíkrát, doteraz vždy skončil jedno miesto pod čiarou, chýbalo mu pár hlasov. Primátor Kolesár, ktorého predkovia bojovali v Povstaní, Kotlebu, pochopiteľne, nepodporuje. Ten si však po zvolení za župana v roku 2013 vybral práve kultúrny dom v depresívnej Jelšave ako miesto prvého výjazdového slávnostného zasadnutia župného zastupiteľstva. Dôvod? Dosiahol tu najvyššie zisky v kraji. A povedzte, môže primátor zakázať županovi prísť do mesta?

Opäť tá nešťastná numerológia? Kotleba na poslednom 44. zasadnutí Banskobystrickej župy v tomto volebnom období.ANDREJ BÁNOpäť tá nešťastná numerológia? Kotleba na poslednom 44. zasadnutí Banskobystrickej župy v tomto volebnom období.

„Najprv som sa ku Kotlebovi jednoznačne nevyjadroval, ale potom som zistil, že to je potrebné. Robím to aj na výročných schôdzach našich spolkov, som aktívny aj v cirkevnom zbore. Ibaže, ľudia vidia svoje. Za posledné týždne nám župa porobila cesty, opravila rozbité afaltky v okolí. Župní poslanci chodia pyšne, natriasajú sa ako moriaci, a ľudia vravia: to máme vďaka Kotlebovi. Ten to urobil rafinovane, poslancami schválený rozpočet kus pozdržal, míňa ho až teraz pred voľbami,“ dodáva primátor Kolesár. Inak, ĽSNS skúšala cez jeho brata osloviť aj jeho, či by za nich nekandidoval. Odmietol.

V utorok o ôsmej ráno vyhráva na veži zvonkohra. Z hmly sa, ako inak, vynárajú nezamestnaní na aktivačných prácach, s metlami a prudko zelenými vestami. Ešte aj tých krčiem tu ubúda, z jedenástich ostali dve. Aspoň, že sú otvorené od skorého rána. V jednej z nich sedí za pultom otrávený postarší barman, neprítomný pohľad zaborený kamsi pred seba. „Ešte neviem,“ opáči na otázku, či pôjde voliť. Presne tak odpovie aj na otázku koho. Nezodvihne pritom zrak. V minulých župných voľbách vraj voliť bol. „Už neviem,“ zavrčí na otázku koho. Na poslednú otázku, či teda Kotlebu, iba mlčky prikývne. Jelšavská kaviareň má oproti tej takzvanej bratislavskej svoje špecifiká.

pokojná sila Luntera

V stredu popoludní na hlavnom námestí vo Zvolene nie je veľa ľudí, pusto pôsobí aj neďaleké nákupné centrum Európa. Pri pamätníku si aktivisti kampane Jána Luntera rozkladajú veci: stánok, stolík, tlačové materiály, ponúkajú aj zdravé potraviny. Dobrý plán, silný tím, lepší kraj. To sú hlavné posolstvá kampane, ktorá meno Kotleba ani jeho fašizmus nespomína. Volič by mal dostať jasný, pozitívny odkaz, nie antikampaň. 

„V zelených tričkách s nápisom ĽSNS prichádzajú celé rodinky, aj synáčik ho má. Hovorí sa tomu účinný branding.“

Po štvrtej prichádzajú muži v červených tričkách a mikinách s nápisom Lunter pre lepší kraj.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite