Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Študenti netušia, v čí prospech to je

.andrej Bán .slovensko .diskusia

Zaujímajú politické témy dnešných stredoškolákov? Čo si myslia o dianí na domácej politickej scéne, o sporoch Fico-Kiska, napríklad maturanti z renomovaného evanjelického gymnázia v Tisovci? Spýtali sme sa ich.

Študenti netušia, v čí prospech to je ANDREJ BÁN Na veľa otázok maturanti z gymnázia v Tisovci zatiaľ nemajú odpoveď.

na úvod dva filmové strihy, idú krátko po sebe.  Ukazujú, aké zložité je aj tých najlepšie vzdelaných prvovoličov zapojiť do úvah a diskusií o závažných spoločenských témach.

štvrtý september 2017 

Prezident Andrej Kiska si na symbolické otvorenie nového školského roka vybral Tisovec. Kedysi slávne, dnes zabudnuté mestečko na strednom Slovensku, kde máte po kľukatých rozbitých cestách problém sa dostať. 

Tunajšie bilingválne slovensko-anglické gymnázium oslavuje okrúhle jubileum 25 rokov. Zriaďuje ho evanjelická cirkev (ECAV), no študenti z veriacich rodín dnes tvoria asi tretinu. V Tisovci bol za vojny silný protifašistický odboj, štátne gymnázium tu pôsobilo v rokoch 1938 až 1943. Slovenské triedy sa sem vtedy presťahovali z gymnázia v Rimavskej Sobote, keďže tá po arbitráži pripadla horthyovskému Maďarsku. Počas Povstania v budove gymnázia pôsobila poľná nemocnica, v roku 1953 komunistický režim presťahoval školu do neďalekej Hnúšte a jej opustená budova začala chátrať, ničili ju vandali. Dnes je tu prestížne gymnázium.

tretí október 2017 

V špeciálnej miestnosti gymnázia, zvanej honosne aj seminár, sedia zaborení v pohodlných kreslách desiati maturanti, z toho iba jeden chlapec. Na prvú otázku, čo chcú ďalej študovať, uvádzajú všetci humanitné smery.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite