Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zhodí Martin z trónu Angelu?

.marína Gálisová .slovensko

Nemecko čakajú v septembri parlamentné voľby. Je možné, že prinesú vážnu zmenu. Je pravda, že politickí analytici akosi automaticky očakávajú víťazstvo Angely Merkelovej, teda CDU/CSU. No odkedy je jej rivalom Martin Schulz, líder SPD, kancelárka stráca istotu.

Zhodí Martin z trónu Angelu? HERMAN BREDEHORST/POLARIS/PROFIMEDIA 19. marec 2017, Berlín, Nemecko: Martin Schulz, šéf sociálnych demokratov, na straníckom sneme, na ktorom ho zvolili do predsedníckeho kresla.

v prieskumoch verejnej mienky má Angela Merkel stále vedenie. Najnovší prieskum „Deutschland Trend“ od ARD ukazuje, že CDU a jej sesterská strana CSU má stále pekných 39 percent. Sociálni demokrati (SPD) však vkladajú nádej do mantry, ktorú opakuje ich líder Schulz: „Prieskumy nie sú volebné výsledky.“ Ako sa už párkrát ukázalo, prieskumy môžu viac zahmliť, než vyjasniť realitu. Spomeňme si na brexit a vlastne aj na americké prezidentské voľby.

Je však reálne, aby sociálni demokrati prekonali medzeru medzi svojimi 24 percentami a Merkelovej takmer štyridsiatimi? Stavili na to, že sa to dá. A odkedy si na čelo dali bývalého predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, v prieskumoch stabilne stúpajú. Schulz je totiž len na pohľad nevýrazný líder. Má svoju charizmu a ráta s tým, že Angela Merkel už pôsobí unavene, okukane a najmä, kto chce, môže jej vyčítať prakticky všetky súčasné problémy Nemecka.

Tých problémov je niekoľko. Ekonomika krajiny síce stále stúpa a väčšinovo ju vnímajú ako motor celej Európy. Ale pri pohľade na dáta to nemusí byť také jednoznačné. Napríklad Carl Weinberg, hlavný ekonóm z analytickej spoločnosti High Frequency Economics, ktorý radí najprominentnejším investorom na svete, ešte v prvom polroku tohto roka varovne zdvihol prst: pozor na vývoj v Nemecku! „Prasklina vo fasáde nemeckej ekonomiky je najviditeľnejšia v sektore spotreby. Objem maloobchodu sa postupne znižuje, už odkedy v polovici roku 2015 dosiahol jeho rast vrchol. A v posledných šiestich mesiacoch tento objem doslova spadol,“ uviedol Carl Weinberg pre CNBC. Zároveň sa dramaticky spomalil rast domácich príjmov. Problém je podľa Weinberga v tom, že klesá dopyt, a to aj domáci, aj zahraničný. „Ak nenarastie buď export, alebo domáca spotreba, priemyselná výroba sa ocitne v slepej uličke,“ dodal Weinberg. „Je jasné, že na trajektórii sa objavil zlom,“ povedal pre investorov. „Také sú fakty, podľa nich investujte.“

„Ako sa už párkrát ukázalo, prieskumy môžu viac zahmliť, než vyjasniť realitu.“

Takže Nemecko už nie je nutne ekonomickým rajom a pre investorov bezproblémovým teritóriom, hoci má štvrté najvyššie nominálne HDP na svete a stále vykazuje rast, aj keď pod jedným percentom. Hlavným palivom pre tento „motor Európy“ je totiž export. A faktom je, že každý pokles exportu z Nemecka zasiahne nielen samo Nemecko, ale aj celú Európsku úniu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite