Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trump a Severná Kórea

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Minulotýždňový výrok prezidenta Donalda Trumpa, že na ďalšie severokórejské hrozby odpovedia Spojené štáty „ohňom a zlosťou, aké ešte svet nevidel,“ prelomil mnohé tabu.

Trump a Severná Kórea Natália Ložeková / natalialozekova.sk

o použití jadrových zbraní doposiaľ nijaký americký prezident nehovoril s podobnou ľahkosťou. Hlavným dôvodom je, že nejasné vyhrážky oslabujú dôveryhodnosť Ameriky vo svete, a to vrátane garancií, z ktorých sa v rámci NATO teší aj Slovensko.

Ktovie, možno sa Kim zľakne Trumpovej reputácie ako nestabilnej a prchkej osoby, ale to je nebezpečná hra. Nielenže môže byť rétorika prekuknutá ako blaf, ale severokórejský režim môže, naopak, v chybnom očakávaní amerického úderu zaútočiť preventívne. A ešte horšie je, že na rozdiel od svojich predchodcov sa Trump nesnaží rozlišovať medzi severokórejským režimom a jeho nešťastným obyvateľstvom.

„Severokórejský príbeh je varovaním aj pre tých, ktorí vkladajú nádeje do dohody o iránskom jadrovom programe.“

Nemali by sme však dovoliť, aby nás Trumpova prostorekosť zaslepila voči tomu, o čo na kórejskom polostrove ide. Severokórejský nukleárny program tu nie je mesiace, ale desaťročia. Režim sa nikdy netajil ambíciami vybudovať arzenál, ktorý by bol schopný ohroziť Spojené štáty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite