Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bez faktov sa nedá komunikovať

.anton Vydra .slovensko

Bývali časy, keď klamať znamenalo byť v tom konzistentný. Dnes to už neplatí. Aj to zaznelo na viedenskom stretnutí intelektuálov, na ktorom nechýbali Timothy Snyder, Peter Pomerantsev či Ivan Krastev.

Bez faktov sa nedá komunikovať Youtube/IWMVienna

inštitút pre vedy o človeku (IWM) vo Viedni pripravil 22. júna zaujímavú verejnú debatu, na ktorej vystúpili politický teoretik Ivan Krastev spolu s televíznym producentom a autorom knihy Nič nie je pravda a všetko je možné Petrom Pomerantsevom. Hlavnou témou bolo čo je dnes v Rusku a na Ukrajine ešte pravda a ako je to tam dnes s klamaním, zavádzaním a propagandou. 

Na druhý deň sa za nami uzavreli dvere a nasledoval workshop za okrúhlym stolom, ktorý trval takmer desať hodín. Stretnutie iniciovalo niekoľko ľudí z okolia Marci Shore, historičky a manželky Timothyho Snydera, ktorý sa na podujatí takisto zúčastnil. Väčší text s provokatívnym názvom Aj Snyder sa môže mýliť, ktorý je inšpirovaný týmto stretnutím, nájdete v novom čísle .týždňa.

Vo Viedni bolo zaujímavé počúvať výpovede dvoch typov ľudí: na jednej strane novinárov, ktorí sa ako reportéri ocitli a niektorí aj naďalej ocitajú v nepríjemných situáciách rusko-ukrajinského konfliktu, na druhej strane historikov a politológov, ktorí z odstupu dokážu pokojne uvažovať o príčinách a možných následkoch problému, pred akým dnes stoja Ukrajina, Rusko a napokon aj zvyšok sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite