Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiérkina chyba, Corbynova šanca

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Keď Theresa May vyhlásila predčasné parlamentné voľby, mala na to dobré dôvody. Najmä jeden: užívala si príjemný náskok v prieskumoch verejnej mienky. Napokon je však možné, že radovať sa bude jej hlavný sok: Jeremy Corbyn. Aj keby nevyhral.

Premiérkina chyba, Corbynova šanca DANNY LAWSON/AFP/SITA

z príjemného náskoku v prieskumoch sa totiž stala úzka štatistická štrbinka, ktorá môže zatiaľ pohodlne vládnucim konzervatívcom priniesť nočnú moru: niektorí komentátori na britskej scéne hovoria dokonca o možnom vzniku tzv. hung parliament – parlamentu v politickej remíze.

A to pritom na začiatku kampane vyzeralo, že konzervatívci s prehľadom zvíťazia a budú mať o dvesto kresiel v parlamente navrch. Lenže potom prišiel Jeremy Corbyn a jeho znárodňovacia kampaň, za akú by sa nemusel hanbiť ani Klement Gottwald – keby tak v britských luhoch a hájoch vedeli, o koho ide.

Ak by Jeremy Corbyn doviedol svoju stranu k slušnému volebnému výsledku (a za slušný by po počiatočných nízkych percentách priazne považovali labouristi každú nevysokú prehru), bol by to preňho viac než politický triumf. Bola by to satisfakcia aj zoči-voči neprajníkom vo vlastnej strane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite