Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A zase všetci o Sorosovi

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Je George Soros sivou eminenciou globálnych pohybov? Ak áno, tak jedna vec, dosť podstatná pre sivé eminencie, sa mu veľmi nedarí: zostávať v úzadí, nikým nepozorovaný.

A zase všetci o Sorosovi OLIVIER HOSLET/AP/SITA

práve naopak. Počuť o ňom tak často, že jeho meno vyvoláva u niektorých až predinfarktové stavy.

Briti mu vyčítajú pád libry, priaznivci spoločnej európskej meny ho vinia z nečistého tlaku na euro. No ešte viac kritikov nekomentuje jeho finančné operácie, ale to, ako sa George Soros angažuje vo verejnej sfére.

nevozte nám sem utečencov!

Najnovšie sa ozval maďarský premiér Viktor Orbán. Vyčítal Georgeovi Sorosovi, že chce do Európy doviezť „milión utečencov“.

Maďarský premiér sa však predovšetkým cíti ohrozený mimovládkami, ktoré Soros financuje. Preto aj podniká kroky proti jeho Stredoeurópskej univerzite (CEU). Nečudo, mimovládky väčšinou patria k ľavici, teda k Orbánovej opozícii. Ale Stredoeurópska univerzita je v regióne už od začiatku deväťdesiatych rokov a pôsobila ako jeden z katalyzátorov transformácie po páde komunizmu v Strednej Európe. Jej zásluhy je ťažké spochybniť a Orbán je (minimálne bol) antikomunista. Keď sa stavia proti CEU, vyzerá to, ako keby bol proti celému demokratizačnému vývoju bývalého sovietskeho bloku. Lenže už nie sú deväťdesiate roky a Orbán sa na Sorosa pozerá inou optikou.

Táto iná logika je očividne dovezená zo zámoria, z USA, kde je Soros neobľúbený u veľkej časti republikánov. Nie preto, že by im boli cudzie idey demokracie, transparentnosti, boja proti korupcii. Dôvod spočíva v tom, že Georgea Sorosa v Spojených štátoch amerických vnímajú najmä ako finančný pilier tamojšej ľavice. Je veľký sponzor Demokratickej strany, mnoho investoval najskôr do kampane Hillary Clintonovej a po víťazstve Donalda Trumpa zase do protestov proti nemu. A tak je Soros pre republikánov predovšetkým ideový oponent. Sú oblasti, v ktorých sa ich pohoršeniu nemožno ani veľmi čudovať. Napríklad Sorosova finančná podpora organizácie Planned Parenthood je mimoriadne kontroverzná. Planned Parenthood má totiž s plánovaním rodičovstva spoločné asi toľko, ako má u nás istá politická strana s dvojkrížom na zelenom poli spoločné s kresťanstvom a zelenou politikou. Nedávno sa prevalil škandál, ktorý ukázal, že Planned Parenthood má závažné etické problémy. Nielenže vykonáva interrupcie do vysokého štádia tehotenstva (to legislatíva v USA umožňuje). Ale keď sa umelý potrat „nevydarí“ a na svet príde živé dieťa, ktoré je možné pri živote aj udržať, personál Planned Parenthood rozhodnutie o jeho osude ponechá na lekára a matku – čo neraz znamená usmrtenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite