Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec diktátora?

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Minulý týždeň sa sýrsky líder Baššár al-Asad dostal do správ až niekoľkokrát – zakaždým z toho mrazilo. Najskôr jeho letectvo zaútočilo chemickými zbraňami na civilistov, dokonca cielene zbombardovalo aj nemocnicu, kde ich ošetrovali.

Koniec diktátora? AP/SITA Asad má teraz silnejšiu pozíciu ako v skorších etapách konfliktu.

svet sa zdesil pri záberoch na mŕtve deti v meste Chan Šajchún v provincii Idlib. Mnohé z nich sa zadusili v spánku, keď mesto zbombardovali Asadove lietadlá, pravdepodobne náložami s nervovým plynom sarin. Celkovo pri nálete zahynulo do stovky ľudí. Sýrsky režim oficiálne vyhlasoval, že nijaké chemické zbrane nepoužíva a nepoužil. Vinu za úmrtia civilistov pripisoval výhradne povstalcom.

Rusko ako Asadov spojenec okamžite prispelo verziou, že ak chemické zbrane aj použité boli, nachádzali sa v pozemnom sklade, ktorý patril vzbúrencom – keďže mesto Chan Šajchún je v oblasti, ktorú majú rebeli teraz pod kontrolou. Vraj takýto sklad zasiahli pri nálete nechtiac sýrske lietadlá. Lenže viacerí odborníci sa vyjadrili, že toto nie je možné, pretože sarin, ak je zasiahnutý zo vzduchu pri nálete, jednoducho zhorí. Nespôsobí obetiam také príznaky, aké má barelová bomba plná sarinu, ktorú zhodili z lietadla. A po druhé, kto vysvetlí, prečo sa lietadlá vrátili a cielene bombardovali ešte aj nemocnicu, v ktorej boli ľudia zasiahnutí chemikáliou? To sa už skutočne nedá vyhlasovať za náhodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite