Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nebude obrana, nemusí byť Slovensko

.lukáš Krivošík .slovensko .esej

Severoatlantická aliancia je najúspešnejším vojenským spojenectvom v dejinách. Bezpečnosť zaručuje až tak dobre, že niektorých členov uspala falošným sebauspokojením. Vrátane Slovenska. Z Bieleho domu nám teraz zvoní budíček.

Nebude obrana, nemusí byť Slovensko STR/AFP/PROFIMEDIA 2. apríl 2004, Bratislava: Slovenskí vojaci počas slávnosti k vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie.

podvádzame našu obranyschopnosť,“ vyhlásil prezident Andrej Kiska na veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu pred dvoma týždňami. „Podvádzame občanov, pretože im nehovoríme pravdu, ako na tom skutočne naša bezpečnosť, naša armáda je. Podvádzame našich vojakov, ktorým neustále niečo sľubujeme, ale ostáva len pri sľuboch.“ A podvádzame aj spojencov, treba dodať.

Pokiaľ ide o NATO, na Slovensku dominujú dve skupiny ľudí. Na jednej strane tu máme nezmieriteľných odporcov nášho členstva, ktorí tvrdia, že ide o „agresívny zločinecký pakt“. Najradšej by nás z NATO vyviedli, rojčiac o neutralite, ktorá by však zrejme bola len prechodom do mrazivého objatia ruského medveďa.

Potom máme skupinu atlantistov, ktorí na Alianciu nedajú dopustiť. No možno aj pre obavu, aby nedávali muníciu prvej skupine, do úvah o jemnejších súvislostiach nášho členstva nejdú. Prinajmenšom nie na verejnosti – čo môže súvisieť aj s nezáujmom médií vytvárať priestor na diskusiu o vojenských otázkach. Nejde totiž o prioritu ani širokej verejnosti. No o našej obrane by sme diskutovať mali.

čierni pasažieri

Donald Trump vo svojom inauguračnom prejave hovoril aj o tom, že Spojené štáty pridlho dotovali obranu iných krajín, no zanedbávali svoju vlastnú. Že strážili cudzie štátne hranice, zatiaľ čo ich vlastná bola deravá. Spolu s jeho vyjadreniami v kampani to viedlo medzi spojencami k nervozite. Martin Bútora i Edward Lucas si nedávno na stránkach nášho časopisu dokonca kládli otázku, či sa éra Severoatlantickej aliancie nechýli ku koncu.

Heslo „America First“ zrejme čoskoro napodobnia aj ďalšie krajiny a Slovensko sa môže rýchlo ocitnúť vo veľmi odlišnom medzinárodnom bezpečnostnom prostredí, než na aké sme si navykli. Ľahko môžeme zistiť, že skutočne spoliehať sa môžeme len sami na seba. Po štvrťstoročí, keď sa bezpečnosť zdala ako samozrejmosť, a preto nebola témou, klepú obranné otázky opäť na dvere.

Kiska: „Podvádzame občanov, pretože im nehovoríme pravdu, ako na tom skutočne naša bezpečnosť, naša armáda je.“

NATO pomohlo po druhej svetovej vojne udržiavať mier v Európe a Rusov v šachu. No v krajinách ako Slovensko vytvorila Aliancia aj nezdravú ilúziu čierneho pasažierstva a outsourcingu obrany. V ekonómii sa má pod outsourcingom na mysli to, že firma nejakú činnosť, ktorá nesúvisí s jej hlavným biznisom, presunie na externého dodávateľa. Napríklad prepustíte vlastnú upratovačku a upratovacie služby si potom objednávate v špecializovanej upratovacej firme. U nás k niečomu podobnému došlo na psychologickej úrovni.

Jednak sme armádu zanedbávali a výdavky na ňu stláčali na minimum. Jednak zvíťazil pocit, že obrana Slovenska v prvom rade závisí od spojencov, až potom od nás samých – hoci by to malo byť naopak. Aby sme partnerom dokázali, že má zmysel mať nás za spojencov, malo by na našej strane byť cítiť odhodlanie brániť našu suverenitu v prvom rade z vlastných síl, až potom sa spoliehať na pomoc zvonku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite