Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bol to jed?

.marína Gálisová .slovensko .profil

Vladimír Vladimírovič Kara-Murza, jeden z najznámejších kritikov Putinovho režimu, minulý týždeň takmer podľahol vážnym zdravotným problémom. Niečo veľmi podobné sa mu prihodilo už predvlani – a vtedy lekári potvrdili, že bol otrávený. Tentoraz to také jasné nie je.

Bol to jed? AL DRAGO/NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA Vladimír Kara-Murza je po Nemcovovej smrti azda najviditeľnejší líder ruskej opozície.

tento 35-ročný muž s „neruským“ menom patrí k nádejam súčasného Ruska. Je to reportér, publicista a režisér, ale predovšetkým politik, obhajca občianskej spoločnosti. Pochádza z rodiny, kde sa vzdelanie a nezávislé uvažovanie berie ako samozrejmosť. Jeho otec Vladimír Alexejevič Kara-Murza je v Rusku legendárnym televíznym žurnalistom, ktorého nedokázali umlčať ani za éry Sovietskeho zväzu, keď kritizoval Leonida Brežneva, ani dnes, keď na najhoršie brežnevovské tradície nadväzuje putinizmus.

Kara-Murzovci zdedili svoje pozoruhodné meno od tatárskeho rodu, ktorý v 15. storočí prijal kresťanstvo a usadil sa v Moskve. Zároveň sú spriaznení s lotyšskou rodinou Bissenieks, ktorej členovia sa postavili proti sovietskej agresii a bojovali za nezávislosť Lotyšska. Dvaja muži z Bissenieksovcov boli za to popravení sovietskou NKVD. Zaplatiť krvou za svoje postoje teda nie je tam, odkiaľ Kara-Murza vzišiel, nič nové.

Krvavé účtovanie pritom vôbec nemusí patriť len do dejín. Toto je doba, ktorá v Rusku nepraje disidentom a hlasným kritikom Putina. Ku Kara-Murzovým spolupracovníkom, a veľmi blízkym, patril aj Boris Nemcov, ktorého násilná smrť dodnes nie je uspokojivo vysvetlená.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite