Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gorsuch – dobrý signál pre Ameriku

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Problém sudcu Gorsucha, proti ktorému sa zdvihla vlna protestov z Demokratickej strany, je jasný: nominoval ho Trump. A ešte jeden: je to ústavný konzervatívec. Skepsa káže počkať s hodnotením, ale zatiaľ sa zdá, že Gorsuch je dobrá voľba.

Gorsuch – dobrý signál pre Ameriku CAROLYN KASTER/AP/SITA Menovanie Neila Gorsucha uvítali aj tí republikáni, ako John McCain, ktorí často kritizujú Donalda Trumpa.

neil Gorsuch, doteraz sudca odvolacieho súdu, nominovaný prezidentom Bushom mladším, je znalec americkej ústavy. Vyznáva prístup právneho textualizmu – teda je presvedčený, že sudca nesmie do záväzného právneho textu vkladať svoju vlastnú agendu. Tým sa odlišuje od sudcov, ktorí nanovo interpretujú americkú ústavu aj precedensy a argumentujú, že doba sa mení.

Gorsuch však tvrdí, že cieľom takýchto vysvetľovačov ústavy je meniť spoločnosť podľa vlastných predstáv. A potom vzniká riziko „sudcokracie“ – stavu, keď smerovanie krajiny ovplyvňujú viac osobné preferencie sudcov ako poctivé čítanie ústavy. Pre Ameriku je taký stav veľmi rizikový – najmä v búrlivých obdobiach, aké zažíva aj po zvolení Donalda Trumpa.

„Neil Gorsuch nie je sudca, ktorý by sa len tak sklonil, hoci aj pred prezidentom.“

Gorsuch sám seba považuje len za služobníka americkej ústavy, a v tom rešpektuje odkaz nebohého Antonina Scaliu, ktorého menoval ešte Ronald Reagan. Scalia začiatkom minulého roku neočakávane zomrel a kreslo na Najvyššom súde sa tak vyprázdnilo. Konzervatívci dúfali, že po Scaliovi príde niekto ako on.

ako s tým fašizmom?

Dočkali sa. Navyše, Gorsuch je v mnohom prijateľný aj pre liberálov. Takže táto nominácia pôsobí priam štátnicky, čo u Trumpa nebýva pravidlom. No možno šlo o zhodu okolností, že najkonzervatívnejší kandidát, ktorý bol poruke, je zároveň ten najakceptovateľnejší. Dôkazom, že proti Gorsuchovi prakticky niet čo vytiahnuť, je to, čo jeho protivníci používajú: stará historka, že údajne na strednej škole založil klub s názvom Fascism Forever. Základ tejto historky je v Gorsuchovom sebaironickom žarte, ktorý sa nachádza v jeho stredoškolskej ročenke. Nijaký takýto klub, hovoria svedkovia, na škole neexistoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite