Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spis, ktorý nevydržal v utajení

.marína Gálisová .slovensko

Ak by sme hľadali nejaké pozitívum nástupu Donalda Trumpa, tak to môže byť fakt, že šťavnatosť diania v medzinárodnej politike stúpa. Až do nechutnosti, pravdaže. Ale uznajte, kedy naposledy sa správy čítali ako špionážny román?

Spis, ktorý nevydržal v utajení ANDREW HARNIK/AP/SITA 21. december 2016: Nastupujúci americký prezident Donald Trump počas stretnutia v Palm Beach. Spis so znepokojivými informáciami o Trumpovi zaujal minulý týždeň celý svet.

nastupujúci prezident Spojených štátov rozpútal minulý týždeň vojnu so spravodajskými službami. Začal tým, že ich pôsobenie prirovnal k nacistickému Nemecku. Nie je to maličkosť. Dostal sa tak do vážneho sporu s ľuďmi a inštitúciami, ktorých informácie bude nasledujúce štyri roky využívať pri prijímaní rozhodnutí. Ak sa to neurovná, následky môžu byť ťažké, najmä ak si predstavíme známu Trumpovu nevyspytateľnosť. Prečo tá vojna vznikla? Pre jeden spis s ťažko overiteľnými, ale znepokojivými informáciami, ktoré sa týkajú kontaktov Donalda Trumpa s Ruskom.

ruský agent?

Podstatou tohto spisu je, že Vladimír Putin údajne s Donaldom Trumpom rozohral vlastnú spravodajskú hru. Začala sa, ak možno veriť údajom v spise, pred niekoľkými rokmi, keď bol Donald Trump ešte medzinárodne známy a aktívny biznismen bez mimoriadnych politických ambícií. Stretával sa s ruskými podnikateľmi, aj z radov oligarchov, a mal sa vraj stať pre Kremeľ zdrojom informácií o tom, ako sa pri týchto stretnutiach správajú. Aby bol Donald Trump ústretový a použiteľný, šli vraj naňho politikou cukru a biča. Cukrom mali byť výhodné obchody, ku ktorým mu ruská strana poskytla prístup. Bičom mali byť kompromitujúce materiály, ktoré naňho zároveň zhromažďovala. V kompromitujúcich materiáloch sa mali vyskytnúť aj také pikantérie ako orgie Trumpa s ruskými prostitútkami. A ešte čosi sa v spise, ktorý vyvolal takú búrku, nachádza. Sú tam informácie o druhej kampani, ktorú Rusi údajne začali s Trumpom viesť neskôr, počas jeho prezidentskej kampane. Vtedy sa mali stretávať členovia Trumpovho tímu s ľuďmi poverenými Kremľom, aby spolu preberali predvolebné stratégie. Na týchto stretnutiach sa malo hovoriť aj o hackovaní centrály demokratov.

Spis uvádza viacero podozrivých momentov, na základe ktorých možno súdiť, že Putin si z Trumpa plánoval urobiť svoju bábku. Najskôr v obchodných kruhoch (čo už z dnešného pohľadu pôsobí priam nevinne) a potom, neskôr, aj v tých politických. Hovorí sa tam aj o tom, že Rusi ponúkli Trumpovi výhodné obchody s ropou výmenou za budúce zrušenie sankcií voči Moskve.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite