Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko bude predsedníckou krajinou OBSE

.redakcia .slovensko

Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe​ budeme predsedať v roku 2019. Úradujúcim predsedom bude minister zahraničia Miroslav Lajčák. ​

Slovensko bude predsedníckou krajinou OBSE Marko Erd/SITA

kandidatúru Slovenska schválilo 57 účastníckych štátov OBSE. Vo štvrtok o nej na zasadnutí v Hamburgu hovoril Miroslav Lajčák. Vyzdvihol, že Slovensko ponúka účastníckym štátom OBSE svoj potenciál, skúsenosti a odhodlanie pracovať pre mier a stabilitu. Slovensko dlhodobo poukazuje na to, že OBSE je jedným z najdôležitejších a najvýznamnejších nástrojov, ktoré má medzinárodné spoločenstvo k dispozícii pri riešení a predchádzaní konfliktov a zdrojov napätia na európskom kontinente.

V súčasnosti je predsedníckou krajinou Nemecko, budúci rok ho vystrieda Rakúsko. Predsedníctvo trvá jeden kalendárny rok a post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí štátu, ktorý na daný rok získa predsednícku funkciu.

Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, zdieľaných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite