Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prichádza vláda žien?

.marína Gálisová .slovensko

So ženami v strednom veku svet dlho vážne nepočítal. Teraz ich energiu možno konečne využije. Ženy v strednom veku sa totiž dostávajú k moci.

Prichádza vláda žien? Markus Schreiber/AP/SITA Nemecko vďačí Angele Merkelovej za udržanie ekonomickej stability a sociálneho zmieru.

toto sú ony: Angela Merkel, Theresa May, Hillary Clinton. Nemecká kancelárka, britská premiérka a kandidátka, ktorá sa môže stať americkou prezidentkou. Nie sú však jediné. Vo Francúzsku rastie sila Marine LePenovej, v Škótsku je predsedníčkou vlády Nicola Sturgeon, v Severnom Írsku vedie kabinet Arlene Foster. Hlavná opozičná strana v Británii, teda labouristi, by v najbližšom čase mohla tiež získať líderku, ak členovia pošlú do dejín zástupcu svojho arcičerveného krídla, Jeremyho Corbyna, a pridelia jeho post protikandidátke Angele Eaglovej.

ženy sa častejšie dostávajú k moci

Na čele väčšiny krajín vo svete sú stále muži. No vývoj ide aj tak v prospech žien. V roku 1979, keď dostala opraty v Británii do rúk Margaret Thatcher, okrem nej bola na volenom poste premiérky iba jediná žena (Maria de Lourdes Pintasilgo v Portugalsku). Dnes je vo volených funkciách na čele štátov 16 žien: v Čile, na Marshallových ostrovoch, v Nemecku, vo Veľkej Británii, v Chorvátsku, Litve, Poľsku, Nórsku, na Malte, v Libérii, Nepále, Bangladéši, Južnej Kórei, na Taiwane, na ostrove Maurícius a v Namíbii.

„Na čele väčšiny krajín vo svete sú stále muži. No vývoj ide aj tak v prospech žien.“

Stúpa počet žien, ktoré zasadajú v zákonodarných zboroch. V roku 1997 bolo z parlamentných poslancov na svete len 11,7 percenta žien. K prvému júnu tohto roku je ich 22,7 percenta.

Ak si všimneme aj globálne organizácie, Medzinárodný menový fond vedie od roku 2011 Francúzka Christine Lagarde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite