Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ekonóm Martin Filko

.lukáš Krivošík .slovensko

Bývalého poradcu ministra financií a šéfa Inštitútu finančnej politiky po nehode na Dunaji hľadá polícia.

Ekonóm Martin Filko Jozef Jakubčo/SITA Riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Martin Filko.

V redakcii sme ho spomínali akurát minulý týždeň pri príprave profilu ministra financií Petra Kažimíra, ktorého považujeme za to lepšie v tejto vláde.

Oni dvaja boli tandem. Často spolu vystupovali na verejnosti. Keď som ich videl, kládol som si otázku ako asi vyzerá dynamika vo vzťahu ministra financií a šéfa jeho analytikov.

„Blízka mu bola predstava, že absolventi prestížnych západných univerzít sa vrátia na Slovensko a pomôžu pri budovaní verejných inštitúcií.“

Bolo to tak, že Peter Kažimír prichádzal z predsedníctva Smeru s politickými nápadmi a Martin Filko mu po ich prepočítaní prezentoval ich ekonomické obmedzenia?

Alebo to bolo opačne? Prichádzal skôr Filko s technokratickými riešeniami za Kažimírom, ktorý mu ukazoval medze, kladené politikou ekonómii? A možno to fungovalo tak trochu obojstranne.

Pred pár hodinami sa objavila správa, že Martin Filko je nezvestný. Vraj sa s ním prevrátil kajak na Dunaji. Smutná správa ku koncu veľkonočných sviatkov.

Aj keď sa hlásil k liberálnej ľavici a jeho názory sa od našich líšili, zvykol .týždňu vychádzať v ústrety, keď sme ho požiadali, aby nám k nejakej téme napísal článok. Jeho pohľad bol vždy zaujímavý.

Martin Filko, ekonóm a psychológ, ktorý študoval aj na univerzite v Rotterdame, vstúpil do verejnej diskusie na Slovensku v roku 2006. V Trende kritizoval úroveň akademickej ekonómie v našej krajine.

Svoje odborné rady poskytoval za vlád Roberta Fica aj Ivety Radičovej. Stál napríklad za tvorbou cien liekov porovnávaním s ich cenami v zahraničí. Blízka mu bola predstava, že absolventi prestížnych západných univerzít sa vrátia na Slovensko a pomôžu pri budovaní verejných inštitúcií.

Krátko pred voľbami predstavil spolu s Ľudovítom Ódorom a Štefanom Kiššom iniciatívu Najlepší z možných svetov (Hodnota za peniaze v slovenskej verejnej politike). Po voľbách sa o ňom krátko špekulovalo ako o možnom ministrovi zdravotníctva.

Naše modlitby sú v týchto chvíľach s jeho príbuznými a blízkymi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite