Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stráca Angela Merkel stredné pásmo?

.marína Gálisová .slovensko

Zo zbežného pohľadu je výsledok nemeckých spolkových volieb jasná výhra antiimigračných síl. Ale ono je to trošku komplikovanejšie. To však neznamená, že lepšie.

Stráca Angela Merkel stredné pásmo? Markus Schreiber/AP/SITA 1. marec 2016, Berlín: Angela Merkelová na tlačovej konferencii po rokovaní s chorvátskym premiérom Tihomirom Oreškovićom.

volilo sa v troch spolkových krajinách: Bádensko-Württembersko, Porýnie-Falcko a Sasko-Anhaltsko. Vo všetkých troch sa úplne zmenila politická situácia. Kresťanskí demokrati Angely Merkelovej zaznamenali straty. Zisky oslavovala najmä populistická strana AfD (Alternatíva pre Nemecko) pod vedením líderky Frauke Petry a s posolstvom, že nechce nijakých imigrantov.

„Nemecká spoločnosť sa polarizuje. Voliči sa grupujú okolo čoraz vyhranenejšej ľavice a pravice.“

AfD čerpala hlasy od bývalých priaznivcov CDU, ale aj od doterajších nevoličov. Na to, že strana vznikla len pred niekoľkými rokmi, sa môže považovať za úspešnú. Brzdiť ju môže skutočnosť, že s ňou – zatiaľ – nechce nikto vstupovať do koalícií. Ale presne toto môže byť čochvíľa jej silným tromfom: populistom býva v opozícii dobre, ich reči sa nemusia konfrontovať s reálpolitikou a aura rebelantov okolo nich nepohasína. Do budúceho roku, keď sa chystajú v Nemecku federálne parlamentné voľby, je to výstraha – AfD môže ešte posilniť.

kto oslavuje a kto plače

CDU nemá čo oslavovať. Jej celková pozícia, a teda aj pozícia Angely Merkel, sa oslabila. Číselne to vyzerá takto:

V Sasku-Anhaltsku, východonemeckom regióne s veľkou nezamestnanosťou, sa AfD dopracovala k viac ako 24 % hlasov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite