Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozbuška vojny?

.marína Gálisová .slovensko

Saudská Arábia a Irán sú na prahu otvoreného konfliktu. Rivalita, dávno ventilovaná na rôznych frontoch zástupnej vojny, môže prerásť do vojny skutočnej.

Rozbuška vojny? AP Photo/Vahid Salemi 4. január 2016, Teherán. Iránske ženy držia plagát s tvárou popraveného šiítskeho klerika Nimr Bákir al-Nimra.

ďalšia epizóda stovky rokov trvajúceho konfliktu o to, kto povedie nasledovníkov Mohameda, má súvis aj s jadrovou dohodou Iránu a svetových veľmocí.

Kríza prepukla po tom, čo Saudská Arábia popravila 47 ľudí za násilie a podnecovanie k násiliu. Saudský minister vnútra sa pre Reuters vyjadril, že väčšina popravených osôb sa previnila účasťou na útokoch, ktoré spáchala al-Kajdá a ktoré si vyžiadali aj životy civilistov. Medzi popravenými bol však aj šiítsky klerik Nimr Bákir al-Nimr, ktorý obhajoval požiadavky šiítskej menšiny z východnej provincie Saudskej Arábie.

Saudská Arábia je prevažne sunnitský štát, kde vládne sunnitská panovnícka dynastia a Nimr al-Nimr vyzýval na slobodné voľby, ale aj na to, aby sa šiítske časti Saudskej Arábie odčlenili. Saudská monarchia prejavy verejnej nespokojnosti netoleruje, najmä ak sa spájajú s nepokojmi a s pokusmi o rozdelenie krajiny. A hoci Nimr-al Nimr sa vyhlasoval za prívrženca nenásilných metód, bol odsúdený spolu s usvedčenými teroristami.

„Poprava klerika prišla vo veľmi citlivej chvíli a môže sa stať rozbuškou veľkého konfliktu. “

K tvrdému rozsudku určite prispelo aj presvedčenie saudských lídrov, že Nimr Bákir al-Nimr koná v záujme Iránu – šiítskeho revolučného štátu a hlavného rivala Saudskej Arábie v regióne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite