Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turci zostrelili ruskú stíhačku

.eva Čobejová .michal Magušin .slovensko

Pri sýrsko-tureckých hraniciach prišli Rusi o vojenské lietadlo Su-24. Turecko uviedlo, že zostrelilo lietadlo, ktoré narušilo ich vzdušný priestor.

Turci zostrelili ruskú stíhačku AP / Vadim Savitsky 22. október 2015, základňa Hemeimeem, Sýria: Ruský bombardér Su-24 vzlieta na nočnú bojovú misiu.

Vladimír Putin mimoriadne tvrdo kritizoval Turecko. Podľa jeho slov sa ruské lietadlo podľa ruských informácií nachádzalo 1 km od tureckej hranice a zostrelila ho raketa vzduch-vzduch z tureckej stíhačky F-16. Ruské lietadlo teda neohrozovalo Turecko, zúčastňovalo sa boja s ISIS v Sýrii. „V nijakom prípade naši letci, naše lietadlo neohrozovalo Tureckú republiku. To je očividné,“ povedal Putin.

Ruské lietadlo plnilo svoje úlohy v hornej časti severnej Latakii, kde sú sústredení bojovníci – najmä tí, čo pochádzajú z Ruskej federácie. Putin dodal, že v tejto časti Sýrii letci preventívne útočia na teroristov, ktorí by sa hocikedy mohli vrátiť do Ruska. Zostrelenie lietadla je za hranicou boja s terorizmom, je to úder, ktorý Ruská federácia dostala od chrbta od pomocníkov teroristov. „Nemôžem inak kvalifikovať to, čo sa dnes stalo,“ vyhlásil Putin.

Putin zároveň kritizoval Turecko, že na jeho územie prúdi z oblastí, ktoré ovláda ISIS, nafta. A odtiaľto má potom ISIS naozaj veľké peniaze. Putin pripomenul, že Rusko s americkými partnermi podpísalo dohodu o predchádzaní incidentov vo vzduchu, a Turecko sa predsa tiež hlási k boju proti terorizmu v americkej koalícii. „Ak má ISIS toľko peňazí, a môže ísť o desiatky, stovky miliónov, možno aj miliárd dolárov za predaj nafty, plus k tomu majú oni aj ochranu zo strany ozbrojených síl celých štátov, potom je pochopiteľné, prečo sa správajú tak drzo, prečo zabíjajú ľudí najbeštiálnejším spôsobom, prečo uskutočňujú teroristické činy po celom svete, a to aj v srdci Európy,“ vyhlásil Putin.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite