Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rusi sa pýtajú: Máme ísť do Sýrie?

.eva Čobejová .slovensko

Vladimír Putin nevylučuje priame zapojenie ruských vojenských síl v Sýrii, a to na strane režimu Bašara Asada. Má to byť akcia pod zástavou boja s terorizmom, teda najmä s ISIS.

Rusi sa pýtajú: Máme ísť do Sýrie? Mikhail Klimentyev/RIA-Novosti/AP/SITA

očakáva sa, že svoje mierotvorné iniciatívy predloží Putin v OSN už o pár dní na Valnom zhromaždení, ktoré sa začína 15. septembra. Ruské vojská sa však už aj teraz – podľa niektorých nezávislých pozorovateľov – zúčastňujú na vojenských akciách v Sýrii, hoci oficiálni predstavitelia Ruska oficiálne zatiaľ pripúšťajú iba vojensko-technickú spoluprácu so Sýriou. Teda dodávky vojenskej techniky a odborníkov, ktorí zaúčajú Sýrčanov ovládať tieto ruské zbrane.

V opozičnej Novoj gazete politológ Georgij Mirskij spochybňuje podozrenia, že sa Rusko už teraz výraznejšie vojensky angažuje v Sýrii. „Naši letci tam teraz nie sú, a letectva je tam aj tak dosť. Ruské tanky nebojujú proti Islamskému štátu a ani nebudú. Ale naši vojaci – prečo by tam nemohli byť? Sýria – je to predsa náš spojenec už 60 rokov, od hlavy až po päty vyzbrojený našimi zbraňami.“ No Mirskij sa pýta, či naozaj majú Rusi okrem zbraní posielať do Sýrie aj svoje „rebjata“, ktoré tam budú zabíjať, a či je na to ruská spoločnosť vôbec pripravená? Politológ Mirskij tvrdí, že ak aj bude ruská vláda verejne vyhlasovať, že sa zúčastní na bojoch proti Islamskému štátu, v skutočnosti sa sotva do tohto boja zapoja priamo aj ruskí vojaci.

.za Asada sankcie
Znalkyňa blízkovýchodného regiónu Elena Galkina v Novej gazete tvrdí, že v blízkom čase Rusko zrejme vybuduje v Latakii (Sýria) vojenskú základňu pre 1000 ľudí, ale jej cieľom bude len ochrana prezidenta Asada. Ani ona nie je presvedčená, že sa Rusko aj priamo zapojí do bojov proti ISIS alebo proti Asadovým nepriateľom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite