Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Indický ekonóm: Nebojte sa Ázie

.lukáš Krivošík .slovensko

Ukrajinskú krízu považuje za nešťastnú. Európu vidí optimisticky, no tvrdí, že čelíme dvom veľkým výzvam. Indický odborník na vzťah geopolitiky a ekonómie, Sanjaya Baru.

Indický ekonóm: Nebojte sa Ázie Archív Sanjaya Baru Sanjaya Baru v minulosti pôsobil napríklad ako poradca indického premiéra Manmohana Singha.

keď sa v médiách hovorí o vzostupe Ázie, v skutočnosti sa tým myslí najmä vzostup Číny. Prečo India stále pôsobí ako dvojka v tieni svojho ľudnatejšieho suseda?
Je naozaj pravda, že Čína rástla posledných dvadsať rokov rýchlejšie ako India. Keď si vezmete ukazovatele ako HDP, podiel na svetovom obchode, podiel na priemyselnej výrobe... India a Čína boli na tom veľmi podobne približne od roku 1950 do začiatku 80. rokov. No Čína začala zavádzať trhové reformy oveľa skôr – už od roku 1978, kým India až v roku 1991. Číňania majú teda reformný náskok desať až pätnásť rokov. Čína za pomoci zahraničného kapitálu dokázala tiež rýchlejšie zlepšiť svoju infraštruktúru. V Indii sa to deje až teraz. Čiže v tomto sme asi dvadsať rokov za našimi čínskymi susedmi.

.no dobiehate.
Áno, dobiehame. India je dnes najrýchlejšie rastúca svetová ekonomika. Tento rok bude indický rast ekonomiky vyšší ako ten čínsky. Očakávam, že možno okolo roku 2025 či 2030 India Čínu predbehne.

.američania indického pôvodu sú vraj etnickou skupinou s najvyššími mediánovými príjmami v USA. Prečo sa Indom v diaspóre tak dobre darí, kým Indom v Indii až tak veľmi nie?
Máme celkom dobrý vzdelávací systém, ktorý produkuje veľa bystrých hláv, no v Indii nemajú toľko príležitostí, aby sa uplatnili. Preto odchádzajú a sú úspešní v iných krajinách. Výzvou pre nás je vytvoriť dosť domácich pracovných príležitostí, aby sa šikovní ľudia z Indie mohli venovať biznisu doma v Indii.

.bránia šikovným Indom v ekonomickej sebarealizácii zvyšky oných socialistických politík, ktorým sa vaša krajina upísala po získaní nezávislosti?
Presne tak. India sa priveľmi učila od Sovietskeho zväz a primálo od Spojených štátov. Naproti tomu Číňania sa veľa učili od Američanov a radšej zabudli, čo sa naučili od Sovietov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite