Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grécko: agónia bez extázy

.marína Gálisová .slovensko

Európa márne hľadá energiu razantne riešiť svoje problémy. Voľba ľahšej cesty, hoci aj nereálnej, je trendom dňa. Tak je to aj s Gréckom.

Grécko: agónia bez extázy Thanassis Stavrakis/AP/SITA

Atény sa s medzinárodnými veriteľmi dohodli na hrubých rysoch trojročného záchranného programu, ktorého hodnota bude 85 miliárd eur. Podľa agentúr Reuters aj DPA bola dohoda v zásade hotová jedenásteho augusta. Technické detaily, vysvetlil grécky minister financií Tsakalotos, sa ešte doladia. Najvyšší čas na dolaďovanie, pretože už dvadsiateho augusta bude musieť Grécko vyplatiť Európskej centrálnej banke vyše trojmiliardovú splátku dlhu.

Záchranca Grécka?

Alexis Tsipras sa úspešne tvári ako muž, ktorý zachraňuje Grékom budúcnosť. Jeho financminister Tsakalotos mu v tom zdatne sekunduje. Európa však nie je nadšená. Angela Merkel sa dala počuť, že jej predstavám skôr vyhovuje preklenovací úver – teda nie trojročná dohoda, ktorá by mohla byť šitá príliš horúcou ihlou. Nemecký viceminister financií Spahn s obavou poznamenal, že dohoda musí „vydržať tri roky, nie tri dni“. A, priznajme si, vývoj v Grécku je ťažko predpovedať aj na niekoľko mesiacov. Pretože nech sa už Gréci teraz zaviažu na čokoľvek, kľúčom k dodržaniu záväzkov je tamojšia politická situácia.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite