Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kotleba a pohreb tvorivosti

.andrej Bán .slovensko

Včera rozhorčení Banskobystričania zorganizovali symbolický pohreb slovenskej umeleckej tvorivosti – aj s truhlou. Ako protest voči svojvôli župana Mariana Kotlebu.

Kotleba a pohreb tvorivosti Peter Rusko / SITA

.11. ročník tradičných Dní tanca, ktoré organizuje banskobystrické Divadlo tanca, sa neuskutoční z jediného dôvodu: Kotleba nepodpísal grant ministerstva kultúry, čím ohrozil nielen tento ročník, ale aj samotnú existenciu celého festivalu. Svoje rozhodnutie vysvetlil tak, že podobný druh umenia “považuje za dekadentný.”

.jasné nie z kraja
„Správanie a názory župana ma neprekvapujú. Naopak, potvrdzujú všetko, čo som si o jeho pôsobení myslela,“ hovorí organizátorka protestu, divadelná režisérka Viera Dubačová a pokračuje: „Vo vzduchu však visí ako Damoklov meč otázka, ako sa s týmto problémom vysporiada celé Slovensko, pretože o jeho budúcnosti sa bude onedlho rozhodovať v parlamentných voľbách.“

"Kotleba vo výkone funkcie pravidelne preukazuje nekompetentnosť, ktorá, či už vedomá alebo nevedomá, pripravila náš kraj o milióny eur."

Organizátori protestu si nemyslia, že je úlohou župana rozhodovať o tom, aký druh umenia je vhodný - tento výber je na divákoch, ktorí divadlo už celé desaťročia podporujú. Naopak, sú presvedčení, že podobné tendencie sú veľmi nebezpečné a v skutočnosti odhaľujú pravú podstatu župana.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite