Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady – čo to znamená podľa Štefana Hríba

.tasr .štefan Hríb .slovensko

Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo na utorkovom zasadnutí desať členov Súdnej rady.

Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady – čo to znamená podľa Štefana Hríba SITA/Branislav Bibel

členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Naďalej však zostáva členom rady. Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo na utorkovom zasadnutí desať členov Súdnej rady, dvaja sa zdržali hlasovania, nikto nebol proti, štyria nehlasovali. Na odvolanie bolo potrebných minimálne desať hlasov.

Pod návrh na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR sa podpísali jej členovia Marcela Kosová, Peter Šamko, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Marián Fečík, Ludmila Joanidisová a Martin Bezák.

Argumentovali hrubým zneužitím funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom. Mazák chcel odvolávanie pôvodne riešiť na májovom zasadnutí, zdôrazňoval, že má právo sa k nemu v primeranej lehote vyjadriť. Na rozprave a ani hlasovaní o návrhu na jeho odvolanie sa preto nezúčastnil. Tvrdil, že je mu kladené za vinu niečo, čo je plne v jeho kompetencii. Avizoval podanie na Ústavný súd SR.

Mazák čelil návrhu na odvolanie z čela Súdnej rady SR aj v závere roka 2023. Za návrh vtedy hlasovalo deväť členov rady, čo nestačilo na jeho odvolanie. Traja členovia sa vtedy zdržali hlasovania, traja boli proti.

vysvetlenie Štefana Hríba

Odvolanie Jána Mazáka z postu predsedu Súdnej rady bez možnosti brániť sa je harabinovský krok časti slovenskej justície. Je symptomatické, že s vládnou garnitúrou, ktorá pred rokom 2020 aj s pomocou časti sudcov uniesla štát a teraz sa vinou zlyhania bývalej koalície vrátila, sa ku kormidlu justície vracia mentálne rovnaká časť sudcov.

Na Slovensku ani tentokrát nepôjde len o ťažký spor politikov demokratického tábora s koalíciou, ale že prebieha zápas o samotný charakter štátu, vrátane slobody médií, priestoru občianskej spoločnosti a podoby justície. Nové pomery v Súdnej rade a mentálna väčšina, ktorá v nej znovu rozhoduje, sú ukážkou toho, pred akou výzvou znovu stoja poctiví sudcovia, ale aj celý demokratický tábor.

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite