Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini nechce meniť kurz zahraničnej politiky, ako prvú navštívi ČR

.tasr .slovensko

„Chcem garantovať všetkým občanom SR, že Slovensko je plne ukotvené v rámci EÚ aj v rámci Severoatlantickej aliancie. To budem garantovať,“ uviedol Pellegrini.

Pellegrini nechce meniť kurz zahraničnej politiky, ako prvú navštívi ČR sita/AP Photo/Denes Erdos

prvá pracovná cesta novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po nástupe do funkcie bude smerovať do Českej republiky. Potvrdil to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Deklaroval, že kurz zahraničnej politiky Slovenska sa meniť nebude.

„Chcem garantovať všetkým občanom SR, že Slovensko je plne ukotvené v rámci EÚ aj v rámci Severoatlantickej aliancie. To budem garantovať. A nikto ani nemieni meniť kurz našej zahraničnej politiky,“ uviedol Pellegrini. Slovensko však podľa neho musí byť v týchto zoskupeniach suverénnejšie. Myslí si tiež, že sa treba pozerať na všetky svetové strany. Želá si ukončenie konfliktu na Ukrajine a hľadanie cesty k obnoveniu vzťahov aj s Ruskou federáciou. „Samozrejme, keď sa ukončí tento vražedný konflikt,“ doplnil.

Po nástupe do funkcie prezidenta nevidí dôvod na otváranie koaličnej dohody. Tvrdí, že zatiaľ s nikým nerokoval o prípadnom prerozdelení postov a nebolo to nikoho podmienkou. „Jasne som dával najavo, že prezidentské voľby nijakým spôsobom nemenia pomery síl v parlamente, a preto by malo byť zachované všetko tak, ako je v koaličnej zmluve podpísané tromi predsedami politických strán,“ poznamenal a poukázal na počty poslancov strán. Zároveň ocenil, že v druhom kole mu SNS vyjadrila podporu bez akýchkoľvek požiadaviek.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite