Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z miesta nehody v Spišskom Podhradí hlásia záchranári najmenej sedem zranených

.sita .slovensko

Dve dievčatá nehodu neprežili.

z miesta nehody v Spišskom Podhradí, kde autobus narazil do chodcov, hlásia záchranári prinajmenšom sedem zranených. Dve mladé ženy nehodu neprežili, jedna z nich mala 17 rokov, druhá bola o rok staršia. Ako informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, záchranári do nemocníc v Levoči, v Prešove, v Krompachoch, v Spišskej Novej Vsi a v Košiciach transportovali viacero osôb. Išlo o 16-ročného mládenca s poranením hlavy, brucha a panvy, taktiež 17-ročnú ženu s polytraumou po resuscitácii aj 15-ročné dievča s polytraumou. 

Rovnako previezli do nemocnice aj dve 14-ročné dievčatá, jedno so zlomeninou hornej končatiny a druhé s otvorenou ranou hornej i dolnej končatiny, a rovnako starého chlapca s otvorenou ranou predlaktia. Na mieste záchranári ošetrili i 60-ročného muža. Záchranári upozornili, že zásah stále prebieha a počty pacientov sa môžu meniť.

Na miesto boli vyslané štyri pozemné ambulancie a dva vrtuľníky leteckej záchrannej služby. „Popradská posádka záchranárskeho vrtuľníka, ktorá bola vyslaná na miesto nešťastia ako prvá, si do svojej starostlivosti prevzala 17-ročné dievča, ktoré utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela. Vzhľadom na následnú zástavu obehu museli záchranári okamžite zahájiť rozšírenú kardiopulmonálnu resuscitáciu. Po obnove obehu bola pacientka preložená na palubu vrtuľníka a v umelom spánku vo veľmi kritickom stave letecky transportovaná do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, Nemocnice v Spišskej Novej Vsi,“ uviedla hovorkyňa z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková. Doplnila, že ďalšie dievča, ktoré bolo pri vedomí, no utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela, previezli do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Tragédia sa stala počas Diecézneho stretnutia mládeže. Z tlačového odboru ministerstva vnútra informovali, že autobus zrazil desať ľudí. Na miesto nešťastia sa presúva aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. V Spišskom Podhradí sa dnes malo stretnúť približne 1 600 mladých. Primátor mesta Michal Kapusta, ktorý je na mieste nešťastia, pre agentúru SITA uviedol, že pre dnešné podujatie mali zabezpečené tímy dobrovoľníkov aj políciu na riadenie dopravy, mesto pomáhalo spišskému biskupstvu. „Stalo sa to, že autobus, ktorý doviezol mládež na stretnutie, sa pohol, keď z neho vystúpili, a tlačil ľudí pod seba,“ opísal tragédiu, ktorá sa odohrala na autobusovej zastávke. Stretnutie tak bolo podľa jeho slov zrušené, uskutoční sa tam zádušná omša za zosnulých aj tých, ktorí sú v ťažkom stave a lekári bojujú o ich životy. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite