Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac: Čo o sebe vieme pred finále

.peter Zajac .slovensko .téma

Dvaja kandidáti, veľmi odlišní, ktorí postúpili do finále, mali na svoju kandidatúru veľmi odlišné dôvody. Čo o Slovensku vypovedá fakt, že dôvodmi Ivana Korčoka sa v prvom kole nadchlo viac voličov?

Peter Zajac: Čo o sebe vieme pred finále wikimedia commons Caravaggio: Dávid a Goliáš. Olej na plátne, 1600.

peter Pellegrini sa rozhodol kandidovať za prezidenta po parlamentných voľbách. Bola to náhrada za funkciu predsedu vlády, po ktorej túžil, ale na ňu nedosiahol. Predtým tvrdil, že reprezentatívna funkcia prezidenta ho neláka. Po voľbách si však spočítal hlasy novej vládnej koalície a jej spolupútnikov a zistil, že mu pohodlne stačia na víťazstvo v prezidentských voľbách. A tak sa dal zvoliť za predsedu NR SR, a zároveň sa rozhodol kandidovať na prezidenta. Poistil sa na dve strany. Funkcia predsedu NR SR nie je na zahodenie, ale raz ním už bol, a tak ho až tak veľmi nelákala. 

Svoju prezidentskú kampaň založil na tom, že bude vykonávať funkciu predsedu Národnej rady ako súčasť predvolebnej prezidentskej kampane, využije na ňu všetky nástroje a celú logistiku, ktoré má k dispozícii predseda parlamentu, no aj to, že medzi parlamentnými a prezidentskými voľbami je len šesť mesiacov a politická skúsenosť na Slovensku hovorí, že v takom krátkom čase sa politické preferencie zásadne nemenia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite