Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Študenti v simulovaných voľbách opäť volili prezidenta

.redakcia .slovensko

Záujem mladých zaujať stanovisko k veciam verejným bol aj tento rok vysoký.

Študenti v simulovaných voľbách opäť volili prezidenta SITA/MZV

študenti a študentky z celého Slovenska aj počas tohto ,,supervolebného” roka prejavili jednoznačný záujem byť súčasťou verejného života a vyjadriť svoj názor na aktuálne dianie. Rozhodli sa zapojiť do prvého a druhého kola Simulovaných študentských volieb prezidenta 2024.

,,Slovensko je ešte stále nedostatočne otvorené mladej generácií. Jednou zo sprievodných aktivít bol aj dotazník, z ktorého nám vyšlo, že sa mladí ľudia cítia vypočutí na 1,6 na škále od 1 do 5. Študentské voľby sa túto situáciu snažia zmeniť. Neexistuje lepší spôsob ako vyjadriť svoj názor, než ho vložiť do volebnej urny.” uviedla Sarah Trangelová z organizačného tímu

ako fungujú Študentské voľby?

Študentské voľby už od roku 2016 prinášajú prostredníctvom simulácie skutočných volieb inovatívny spôsob edukácie mladých ľudí a prezentujú naše názory, témy a problémy širokej verejnosti. Organizačná zložka iniciatívy pozostáva zo študentov a študentiek z celého Slovenska, a tak voľby organizujeme pre vlastnú vekovú kategóriu. Študentské voľby sú nadstranícke, teda nepropagujú žiadnu z politických strán a politických subjektov.

,,Naša aktivita simuluje reálne demokratické procesy a teda poskytuje všetkým kandidátom aj voličom a voličkám rovnakú príležitosť.” uviedla Hana Baťová z organizačného tímu.

prečo sú Študentské voľby dôležité?

Študentské voľby sa zameriavajú na praktickú časť občianskej náuky, ktorá je súčasťou každej strednej školy na Slovensku. Našej iniciatíve nejde len o výsledok, teda o konečné percentá toho, ako by stredoškoláci a stredoškoláčky volili, základným cieľom je zanechať v študentoch a študentkách osobnú skúsenosť, ktorú by inak zažili až, keď budú prvovoličami a prvovoličkami.

Účasť mladých ľudí na voľbách je na Slovensku dlhodobo veľmi nízka, dokonca jedna z najnižších v Európskej únii. Študentské voľby sú jednou z mála aktivít, ktoré pomáhajú tento stav zmeniť k lepšiemu. 

Výsledky dopadli v prospech Ivana Korčoka.

A takto dopadli výsledky v simulovanom druhom kole:

,,Je to [Študentské voľby] zažiť niečo, o čom sa hovorí, naživo. Možno mať pocit, že ešte to nie je také vážne rozhodovanie, ale je to získavanie tých zručností. Je to spojenie toho, čo som čítal/a v novinách, videl/a v televízií, čo sme sa učili na občianskej náuke a toho, aké sú následky môjho rozhodovania alebo aké je ťažké to rozhodovanie sa medzi dvomi a nie ísť podľa toho, kto mi je sympatický a menej sympatický,” uviedla Tatiana Tökölyová z Fakulty sociálnych vied UCM v Trnave. 

Autorom článku je organizácia Študentské voľby.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite