Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý by umožňoval odstrel medveďov v intravilánoch

.tasr .slovensko

Informoval o tom predseda vlády Robert Fico po rokovaní kabinetu.

Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý by umožňoval odstrel medveďov v intravilánoch SITA

vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace.

„Týmto zákonom sa stanovujú podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu. Tie podmienky sú postavené tak, že v nejakom rozumnom čase budeme vedieť tento problém vyriešiť,“ dodal Fico.

Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) spresnil, že zákon umožňuje v okolí miest a obcí vytvoriť 500 m bezpečnostnú zónu. „Pokiaľ sa do tejto zóny dostane medveď, je jasné, že výrazne stratil plachosť a zvyšuje sa riziko stretu s človekom. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bude možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania,“ vysvetlil Taraba. „Odstrel budú môcť vykonať nielen členovia zásahového tímu, ale aj poľovníci, policajti, v národných parkoch aj ich správcovia,“ informoval.

Zdôraznil, že návrh je „absolútne právne čistý“. Načasovanie návrhu vysvetlil tým, že prichádza čas prebúdzania sa medveďov zo zimného spánku a ich vyššej koncentrácie v okolí sídiel. „Ústavným zákonom to dávame preto, aby to mimovládky nemohli zastaviť na ústavnom súde,“ uviedol Taraba.

Šéf envirorezortu sa chce stretnúť s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a hovoriť o prípadnom mimoriadnom rokovaní parlamentu o návrhu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite