Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medveď a exkotlebovskí extrémisti na Ministerstve životného prostredia

.ondrej Kameniar .slovensko

Medvede na Slovensku sú problém. Podľa dôležitosti asi tak 358. v poradí. Extrémisti s DNA od fašistickej ĽSNS však dokážu umne využiť inštinktívny strach človeka zo šelmy a spraviť z medveďa tému číslo jeden.

Medveď a exkotlebovskí extrémisti na Ministerstve životného prostredia Ondrej Kameniar

vážený pán minister deštrukcie životného prostredia Tomáš Taraba, štátny tajomník Filip Kuffa a neúspešný kandidát na ministra životného prostredia Rudolf Huliak,

k napísaniu tejto reakcie som sa odhodlal až teraz primárne preto, lebo sa mi zdalo nemiestne a necitlivé voči pozostalým bezprostredne po tragédii o nej vôbec polemizovať. Vy s takýmito vecami samozrejme problémy nemáte a tak ste dokonca okamžite tragédiu zneužili na osobné útoky na ochranárov (vrátane mňa), na bývalé vedenie envirorezortu a dokonca na ústavný súd. Jediné, čo ma prekvapilo, že za to nemohol aj Soroš, Bill Gates a Čaputová, pri vašich myšlienkových pochodoch by som to celkom očakával.

Spýtam sa vás jednu vec: tento rok v TANAP-e zahynulo viacero skialpinistov a horolezcov. Naposledy skialpinista vo Veľkej Studenej doline pred desiatimi dňami.  Kde bol váš kamarát pytliak-riaditeľ národného parku? Ako je toto možné, že vyhasol ľudský život? Je to predsa Olexovo kompetenčné územie, nie? Podľa vašej tupej a primitívnej logiky má krv na rukách! Absurdné? Áno, samozrejme. Skialpinista išiel do nevypočítateľného horského prostredia, do ktorého každý, kto vchádza, mal by si uvedomovať, že tu hrozí aj nejaké riziko. Od pádu lavín, skál, stromov, cez zásah bleskom, dehydratáciu, zamrznutie, kliešťovej encefalitídy až po... napadnutie medveďom! Toto riziko zároveň stúpa pri pohybe v zakázaných zónach. Bohužiaľ, turisti v Nízkych Tatrách sa vybrali na miesto, kde v tom čase naozaj nemali byť. Hemží sa to tam totiž (aj obsadenými) medvedími brlohmi a je tam drsný terén, vyžadujúci skúsenosti.

O rizikách podobných výletov viem svoje, pretože v rámci svojho výskumu som sa v rovnakých terénoch na výnimku pohyboval pravidelne. Stalo sa mi aj to, že sa na mňa v Malej Fatre v jednom z najzašitejších a najdivokejších kútov vyrútil obrovský medveď. Myslel som si vtedy, že je po mne. Bol to však (ako väčšinou) len naznačený útok a preto som síce utekal, ale nie tak, aby som sa pri úteku sám zabil. Keď som zišiel dolu, nešiel som to nahlasovať na políciu, ani národnému parku, ani na lampáreň. Proste - bol som v divočine na návšteve a mal som tú smolu, že som domáceho pána stretol v nesprávnom čase, na nesprávnom mieste a nie v najlepšej nálade. Bola to zhoda okolností a bral som to ako úplne normálnu vec. Síce som sa zľakol ako šľak a ešte pár týždňov som mal potom problém prespať sám v lese, ale nerobil som z toho žiadnu vedu. Zažil som aj to, že z ničoho nič padol v lese predo mňa strom, alebo sa len tak odtrhla skala a preletela pol metra od kolegovej hlavy, ktorý kráčal rovno predo mnou. Bral som to rovnako. 

Je to smutné, ale náš život na tejto Zemi je veľmi nestály. Keď si ráno sadám do auta, niekedy mi hlavou prebehne, že ročne na našich cestách zahynie okolo 300 ľudí. Dokonca ani príslušnosť k strane ŽIVOT NS nikomu negarantuje, že sa dožije vôbec zajtrajšieho rána. A vy to veľmi dobre viete. Je preto  maximálne nechutné, ak sa snažíte presvedčiť ľudí, že majú právo chodiť do prírody tak, že si budú na sto percent istí svojim zdravím a bezpečnosťou. Nie, nemajú na to právo, pretože je to nereálne! Páni medveďobijci, aj keby ste vystrieľali všetky medvede, aj tak budú ľudia v horách zomierať úplne rovnako ako doteraz, pretože medveď je úplne okrajovou príčinou úmrtí. 

Ale poradím vám: ak chcete naozaj efektívne znížiť množstvo úmrtí v horách a celkovo v prírode, porozprávajte sa so svojimi poľovníckymi kolegami. Každoročne majú na svedomí niekoľko ľudských životov a hrozivých zranení. Naposledy minulý rok v Čachticiach jeden z nich zastrelil mladú matku (podobnú, ako bola tá tento víkend na Sinej). Len s tým rozdielom, že táto dotyčná sa nepredierala napriek zákazu pomedzi skaly a medvedie brlohy, ale nič netušiaca úplne normálne umývala v kuchyni riady. No a magor, čo zabudol, že má nabité, ju odbachol cez okno priamo v tej kuchyni. Druhý magor si zase pomýlil kombajn s diviakom. Guľka sa našťastie odrazila od čelného skla. Podobných prípadov sú za posledné roky desiatky. Počas hlavnej poľovnej sezóny mám sám veľký strach ísť do lesa, pretože neviem, za ktorým stromom sa skrýva nejaký pripitý či poloslepý ozbrojenec. Takže, nech sa páči - máte tip ako zvýšiť bezpečnosť ľudí v prírode. Stačí zregulovať poľovníkov napr. na polovicu (možno zvýšiť náročnosť psychotestov?) a hneď sa ušetrí pár ľudských životov ročne.  Samozrejme očakávam, že keď sa niečo podobné najbližšie stane, budete robiť rovnaký humbug ako teraz a nezabudnete pripomenúť že toť pán Huliak je funkcionár Slovenskej poľovníckej komory.

Čo na záver? Áno, medvede na Slovensku sú problém. Podľa dôležitosti asi tak 358. v poradí. Extrémisti s DNA od fašistickej ĽSNS však dokážu umne využiť inštinktívny strach človeka zo šelmy a spraviť z medveďa tému číslo jeden. Je to geniálna stratégia, ktorá účinkuje na slaboduchejšieho voliča - zrazu vy ste tí bohatieri, ktorí úbohý vidiek chránia pred krvilačnými šelmami a ochranári, liberáli a neviem ešte kto sú nepriatelia. To, že tu s Ficom a Podržtažkom ruinujete Slovensko, zavádzate tu totalitné praktiky, privádzate nás všetkých do medzinárodnej izolácie a ponúkate našu krajinu ako na podnose najhoršiemu diktátorovi súčasnosti, sú len také detaily. MEDVEĎ je skutočné zlo! 

Prieskumy verejnej mienky vám dávajú pekných 4,2 % a ste obyčajný trpený prívesok vo vláde. Váš predseda, popletený Andrej, vytiahol úctyhodných 0,9 % a vzdal sa v prezidentskom súboji. Očividne aj ľudia už začali chápať, že viac-menej iba kecáte a dokopy nič nerobíte (ak celonárodnú a medzinárodnú hanbu nerátam). Podľa vašich predvolebných sľubov sa tu už mali medvede strieľať v stovkách (veď stačí jeden telefonát do Bruselu, však?) a národné parky mali byť zrušené. Ako ste sa však presvedčili, svet je komplikovanejší a nie všetci sú takí sprostí, aby sadli na vaše Tárabovské táraniny. Prajem vašim voličom, aby čím skôr precitli z poblúznenia vašimi silnými rečami a aby sa sa celý váš Ficovsko-extrémistický zlepenec čím skôr prepadol na smetisko dejín.   

P.S.: to že vám v nedeľu pobehoval po Liptovskom Mikuláši medveď pol hodinu a aj tak ho nikto nechytil bolo asi preto, lebo tí, čo to mali riešiť sa ešte stále nestihli dosmiať z vášho slávneho manuálu, ktorý ste písali pol roka.

Autor je ekológ a aktivista, je súčasťou iniciatívy My sme les.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite