Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry rozdelili v rámci generálnej prokuratúry – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Informoval o tom špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorého zaradili na legislatívny odbor Generálnej prokuratúry SR.

Prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry rozdelili v rámci generálnej prokuratúry – čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Diana Černáková

prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry. 

„Dekréty už boli pridelené, ešte jeden kolega, ktorý pojednáva v Banskej Bystrici, ten dekrét nemá, lebo si ho musí prevziať osobne, zrejme zajtra (19. 3.) ráno na Generálnej prokuratúre SR,“ povedal Lipšic.

Priblížil, že napríklad prokurátori Ondrej Repa, Michal Šúrek či Ladislav Masár idú na referát väzenstva. „Berieme to na vedomie, každý si na to môže urobiť svoj názor. Aj na zaradenie, ale aj na spôsob, akým to bolo vykonané,“ podotkol Lipšic s tým, že prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš požiadali o preloženie na krajskú prokuratúru.

„Zatiaľ im nebolo vyhovené, čo je racionálne nepochopiteľné, pretože príslušnosť ÚŠP prechádza na krajské prokuratúry. Vedenie prokuratúry by malo mať záujem, aby čo najviac ľudí prešlo na krajské prokuratúry, ktoré budú mať našu agendu okrem vecí, ktoré sú rozpojednávané,“ dodal špeciálny prokurátor.

Ako doplnil, na GP SR vznikne aj oddelenie závažnej kriminality. Jeho súčasťou má byť osem prokurátorov, z nich šesť z končiacej špeciálnej prokuratúry. „Tým, že vzniká prvostupňové oddelenie, ukazuje sa ako nepravdivý ten argument, že je problém, ak má najvyšší stupeň prokuratúry prvostupňové veci,“ podotkol.

Prípady po podaní obžaloby by mali zostať súčasným prokurátorom ÚŠP. V zásade celá agenda prípravného konania prejde na krajské prokuratúry. Zákon však umožňuje, aby prípady, ktoré ešte nie sú v súdnom konaní, zostali na výnimku súčasným prokurátorom. „Čakali sme, že to bude systémovo riešené,“ dodal.

Úrad špeciálnej prokuratúry zanikne 20. marca. V súčasnosti sú odtiaľ expedované spisy na krajské prokuratúry naprieč Slovenskom. Administratíva na tom podľa Lipšica pracuje denne až do nočných hodín.

vysvetlenie Eugena Kordu

Maroš Žilinka kráča po ceste, na ktorú sa vydal sekundu po svojom zvolení za generálneho prokurátora. Kto si myslel, že účelové udeľovanie amnestií prostredníctvom jeho milenca, paragrafu 363, bude vyvrcholením jeho spolupráce s tým najhorším, čo sa v našej politike vyskytuje, tak sa mýlil. Dnes je jasné, že jeho snaha čo najviac pomáhať grázlom je trvalá. Účelové znefunkčenie výsledkov práce elitných prokurátorov je toho dôkazom. Páchateľom trestných činov z minulosti i tým, ktorí sa ešte nejaké zločiny chystajú spáchať, svitá na lepšie časy. Maroš Žilinka systematicky likviduje reputáciu inštitúcie, ktorá by mala byť strážcom zákonnosti. Úlohou demokraticky založených politikov, ktorí sa, dúfajme, v budúcnosti dostanú k moci, bude nielen odstaviť z funkcie muža, ktorý stojí na čele tejto chobotnice, ale pripraviť a vykonať zásadnú transformáciu prokuratúry.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite