Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústrednou témou piatkového protestu v Bratislave bol návrh zákona o RTVS

.sita .slovensko

Bývalý minister školstva Branislav Gröhling pripomenul, že dnes, teda 15. marca, mali začať platiť viaceré zmeny, ktoré zavádza novela Trestného zákona.

Ústrednou témou piatkového protestu v Bratislave bol návrh zákona o RTVS SITA/Milan Illík

ústrednou témou piatkového protestu v Bratislave bol návrh zákona, ktorý plánuje namiesto Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) zriadiť Slovenskú televíziu a rozhlas (STaR). Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zora Jaurová uviedla, že od vlády požadujú okamžité stiahnutie návrhu zákona týkajúceho sa novej podoby verejnoprávneho vysielateľa. Podľa nich by vláda o tomto návrhu nemala ani len rokovať. Poslankyňa tiež zdôraznila potrebu nezávislého a slobodného mediálneho priestoru pre demokraciu. Zhromaždenie vyzvala na podporu novinárov, ako tých, ktorí pôsobia v RTVS, tak i zamestnancov v súkromných spoločnostiach. 

SITA/Milan Illík

Herečky Michaela Čobejová a Zuzana Porubjaková následne prečítali stanoviská Českého rozhlasu a Českej televízie k situácii okolo slovenského verejnoprávneho telerozhlasu. Český rozhlas vyjadril znepokojenie nad aktuálnym dianím, ktoré podľa nich predstavuje počiatočný krok k zoštátneniu RTVS, zároveň vyjadril podporu vedeniu RTVS a ich slovenským kolegom. 

Vedenie Českej televízie taktiež označilo za znepokojivé viaceré paragrafy navrhovanej legislatívy, obzvlášť poukázalo na možnosť odvolania generálneho riaditeľa RTVS bez udania dôvodu. Ďalšie kroky v legislatívnom procese pri predmetnom návrhu zákona plánujú starostlivo sledovať.

SITA/Milan Illík

„Dnes v priamom prenose sledujeme bezprecedentný útok na našu verejnoprávnu televíziu, jej generálneho riaditeľa, snahu o jeho odvolanie a politické ovládnutie spravodajstva RTVS,“ skonštatovala vo svojom vystúpení producentka Wanda Adamik Hrycová. Poukázala na úlohu médií pri ochrane demokracie. „Základnými stavebnými piliermi demokracie sú totiž sloboda slova a médiá, ktoré nie sú poplatné moci a vládnucim stranám. Nezávislí novinári pracujú pre nás, pre občanov,“ zdôraznila. Vyzvala tiež k podpisu hromadnej pripomienky k návrhu zákona. Ďalšou vystupujúcou bola herečka a diplomatka Magda Vášaryová, v rámci svojho prejavu zdôraznila, že sa nevzdá a nedovolí, aby si „sprivatizovali aj moje Slovensko, naše Slovensko“.

SITA/Milan Illík

Ďalší vystupujúci, poslanec za SaS a bývalý minister školstva Branislav Gröhling pripomenul, že dnes, teda 15. marca, mali začať platiť viaceré zmeny, ktoré zavádza novela Trestného zákona. Tieto zmeny boli ale pozastavené Ústavným súdom SR. Gröhling v tomto smere zdôraznil úlohu prezidentky Zuzany Čaputovej, opozície, a tiež občanov na námestiach. „Dnes sme museli prísť opäť, pretože sa ocitáme na prahu autokracie. Viete prečo? Pretože chcú ukradnúť RTVS,“ vyjadril sa poslanec. Ministerku kultúry Šimkovičovú vyzval na odstúpenie. 

SITA/Milan Illík

Na proteste vystúpila aj poslankyňa parlamentu Vladimíra Marcinková (Sloboda a Solidarita). Tá vo svojom prejave zdôraznila, že Slovensko nereprezentuje premiér Robert Fico (Smer-SD), ministerka kultúry Martina Šimkovičová či predseda SNS Andrej Danko. Protest ako rečník uzavrel predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite