Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šimkovičová predstavila svoje plány s RTVS – čo to znamená podľa Martina Horičku

.tasr .martin Horička .slovensko

Za prioritu považujú aj s Andrejom Dankom výmenu generálneho riaditeľa telerozhlasu, ako aj zmenu spôsobu jeho výberu. Súčasný riaditeľ Ľuboš Machaj nemá ich dôveru, že dokáže dôkladne manažérsky riadiť inštitúciu.

Šimkovičová predstavila svoje plány s RTVS – čo to znamená podľa Martina Horičku SITA/Milan illík

dôvodom na zmeny vo fungovaní RTVS je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko. 

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) uviedla, že zatiaľ nemá predstavu o tom, kto by mal nahradiť vo funkcii Machaja. S riaditeľom majú podľa Danka komunikovať o ďalšom postupe. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) ozrejmil, že na čele inštitúcie musí byť človek, ktorý bude pre vládu garanciou, že peniaze v nej ostanú a RTVS sa bude rozvíjať.

Danko pripomenul, že RTVS nie je ekonomicky udržateľná. Financie sa podľa neho míňajú neadresne. Pre telerozhlas by sa mohol podľa jeho slov uvoľniť strop na reklamu, aby mohla RTVS viac zarábať na reklame a dokázala byť konkurencieschopná. „Aby sme z nej urobili inštitúciu, ktorá bude schopná prežiť 20, 30 rokov,“ povedal a zdôraznil potrebu vízie.

Ministerka tiež uviedla, že ľudia sa v čoraz väčšej miere spoliehajú na iné médiá ako „médiá hlavného prúdu“, pretože tieto podľa jej slov prinášajú informácie len z jedného spektra. Tvrdí, že vo verejnoprávnom médiu sa isté názory cenzurujú.

Legislatívnymi zmenami nechce MK dosiahnuť žiadne zoštátnenie telerozhlasu, zdôraznil generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala. Ozrejmil, že generálneho riaditeľa by mala voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra kultúry, z toho jeden bude na návrh ministra financií, a štyroch zvolených v parlamente. Nominant za ministra financií by mal podľa Machalu dohliadať na finančné operácie. Zdôraznil, že zrušením koncesionárskych poplatkov prišiel telerozhlas o základný pilier finančnej slobody. Dodal, že legislatívny návrh vychádzal z modelov fungujúcich v Európe, ako napríklad v Nórsku, Slovinsku, Španielsku, Francúzsku či Taliansku. Taktiež doplnil, že pri príprave legislatívy sa budú zaoberať aj schváleným európskym aktom o slobode médií.

vysvetlenie Martina Horičku

Ministerka kultúry predstavila plán, ako sa chce vláda zmocniť RTVS. Nie je to plán zložitý, ale až brutalisticky jednoduchý. Zamýšľajú to spraviť na hulváta, aby mohli v čo najkratšom čase odstrániť z vedenia aj vysielania ideologicky nepohodlných ľudí, a na ich miesto dosadiť svojich lojalistov. Danko a Šimkovičová sa ani netaja tým, že ich zámerom je zmeniť RTVS na svoj obraz. Ako zhodne vyhlasujú, „médiám hlavného prúdu“ verí čoraz menej obyvateľov Slovenska. Logika veci preto velí, že aj RTVS sa má stať médiom „alternatívnym“, lebo tým na Slovensku verí ľudí čoraz viac a viac. V novej verejnoprávnej televízii a rozhlase s anglofónnou skratkou STaR preto môžu nájsť svoje uplatnenie konšpirační teoretici zo všetkých kútov nášho proruského internetu. Uvidíme, ako sa k tomu postavia skutoční novinári, ktorí sa snažia posledné roky držať úroveň RTVS nad hladinou.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite