Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet pracovníkov sociálnej kurately sa pre reedukačné centrá zvýši – čo to znamená podľa Michala Oláha

.tasr .michal Oláh .slovensko

Sociálny kurátor bude musieť dieťa v reedukačnom zariadení navštíviť minimálne raz za polroka. Taktiež bude musieť vypracovať správu o jeho psychickom, fyzickom a sociálnom vývine.

Počet pracovníkov sociálnej kurately sa pre reedukačné centrá zvýši – čo to znamená podľa Michala Oláha SITA/Úrad vlády SR

ministerstvo práce zvyšuje počet pracovníkov sociálnej kurately v súvislosti so situáciou v reedukačných centrách o 64. Na jedného kurátora by tak malo po novom pripadať 55 detí. 

„Doteraz na všetkých oddeleniach sociálnej kurately v rámci úradov práce po Slovensku pôsobilo 110 pracovníkov,“ priblížil Tomáš. Na zvýšenie počtu sociálnych kurátorov využíva ministerstvo prostriedky z európskeho sociálneho fondu. „Takto okamžite posilníme 28 úradov práce. Ide o pilotný projekt,“ poznamenal.

Ministerstvo školstva realizovalo opatrenia vo všetkých 13 reedukačných centrách, tvrdí šéf rezortu Tomáš Drucker (Hlas-SD). Išlo podľa neho o doplnenie nábytku do izieb, vymenenie podláh či maľovanie. Niekde sa budú rekonštruovať elektroinštalačné rozvodov či hygienické zariadenia, robiť strechy či zateplenie. „Je v úvahe, že niektoré zariadenia zatvoríme a presunieme deti do iných, pretože ide naozaj o nevyhovujúce priestory a nedajú sa dobre zrekonštruovať,“ povedal Drucker.

Slovensko by sa v oblasti reedukačných centier chcelo podľa Druckera inšpirovať napríklad systémom z Česka, ktorý je popredu. Verí, že do 30 apríla predložia podrobné kroky, ako chcú vyriešiť všetky problémy v reedukačných centrách.

Reedukačné centrum v TrstíneMichal OláhReedukačné centrum v Trstíne

Generálna prokuratúra SR v minulom roku kontrolovala reedukačné zariadeniach na Slovensku. Skonštatovala, že centrá neplnia svoj účel a nepredstavujú pre deti bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva. Považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania. Školský parlamentný výbor preto zaviazal Druckera, aby do konca apríla predložil ďalšiu informáciu o opatreniach na riešenie nedostatkov v centrách.

vysvetlenie Michala Oláha

Opatreniami sa, žiaľ, nerieši podstata problému – zastaranosť prístupu k deťom s poruchami správania formou inštitucionálnej – pobytovej starostlivosti v „prevýchovných“ zariadeniach. Ide na celom Slovensku spolu približne o 500 detí. To pre štát nie je mnoho. Namiesto oddeľovania detí od rodičov a zatvárania detí do reedukačných centier s kontrolou sociálnych kurátorov (nie sú jasné ich kompetencie, navyše ide tiež o štátnych zamestnancov) treba reedukačné centrá zrušiť, zaviesť povinnú psychoterapeutickú starostlivosť o tieto deti s pravidelnými návštevami sociálnych pracovníkov Rodinných poradní (nie kurátorov) v rodinách týchto detí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite