Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novelu Trestného zákona aj rozhodnutie Ústavného súdu zverejnili v Zbierke zákonov — čo to znamená podľa Juraja Petroviča

.tasr .juraj Petrovič .slovensko

ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie.

Novelu Trestného zákona aj rozhodnutie Ústavného súdu zverejnili v Zbierke zákonov — čo to znamená podľa Juraja Petroviča PEXELS.COM

novelu trestných kódexov aj uznesenie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým pozastavil účinnosť časti novely, zverejnili v pondelok Zbierke zákonov SR. Vyplýva to z legislatívneho portálu slov-lex.

.vysvetlenie Juraja Petroviča:

To, že bolo v Zbierke zákonov zverejnené nielen uznesenie ústavného súdu, ale aj samotná novela Trestného zákona je správna vec. Poradie, v akom boli zverejnené, je tiež v poriadku, najprv, pod číslom 40/2024 novela Trestného zákona, a potom pod číslom 41/2024 uznesenie ústavného súdu o pozastavení jej účinnosti. 

Optimistickým vysvetlením je, že tlak, vyvíjaný na vládu, a najmä na prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho, aby sa vyhol neústavným krokom, mal účinok. 

Pesimistický pohľad hovorí, že Fico a spol. sú pripravení na onakvejšie veci, ako je - s ohľadom na ich rétoriku pomerne banálne - nezverejnenie zákona, či uznesenia ústavného súdu v Zbierke zákonov. Novela trestného zákona mala nadobudnúť účinnosť 15. marca. Najneskôr nasledujúci deň uvidíme, či budú Fico s Pellegrinim a Dankom naozaj rešpektovať ústavný súd a jeho právomoc.

Novela trestných kódexov prijatá v decembri vládnou koalíciou nadobúda účinnosť 15. marca. Ústavný súd však rozhodol o pozastavení viacerých jej častí ešte pred zverejnením novely v Zbierke zákonov SR. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku.

ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry súd nevyhovel. Špeciálna prokuratúra sa tak zruší od 20. marca.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite