Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kaliňák avizuje otvorenie diskusie k obrannej dohode s USA — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .slovensko

Niektoré časti zmluvy sú podľa ministra nevyvážené a chcel by ich zmeniť. Komentuje Marína Gálisová.

Kaliňák avizuje otvorenie diskusie k obrannej dohode s USA — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej SITA/Milan Illík

minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) avizuje na základe vypracovanej analýzy otvorenie diskusie k niektorým častiam obrannej dohody s USA. Opozičný poslanec parlamentu Branislav Gröhling (SaS) hovoril v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy o zmene rétoriky Smeru-SD.

„Zmluva nám príde v niektorých častiach nevyvážená a radi by sme rokovali, lebo len vyvážené zmluvy vedia fungovať,“ povedal minister. Minulý týždeň bola podľa jeho slov vypracovaná analýza, ktorá identifikovala niekoľko častí, ktoré treba prediskutovať. Priblížil, že ide o oblasti vzájomných vzťahov, súhlasov a oznamovacích povinností. Podotkol, že zmluvu možno vypovedať až po desiatich rokoch. Gröhling poukázal na to, že predstavitelia Smeru-SD hovorili pred voľbami o rušení zmluvy či referende.

Kaliňák v relácii kritizoval aj pozastavenie medzivládnych konzultácií z českej strany pre rozdielne názory oboch vlád na vojnu na Ukrajine. K ochladeniu alebo otepleniu vzťahov medzi dvomi krajinami by malo podľa neho dochádzať len na základe bilaterálnych záležitostí. Hovorí o zásahu do blížiacich sa volieb. Česi podľa Gröhlinga už skôr dávali najavo, že sa im nepáči slovenské „laškovanie s ruským režimom“. 

Militantný pohľad na vojnu na Ukrajine je podľa ministra obrany nesprávny. Stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára (Smer-SD) s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Turecku mala podľa Kaliňáka iniciovať ruská strana. Zopakoval, že Rusko napadnutím Ukrajiny porušilo medzinárodné právo, hovorí však o sérii chýb zo strany EÚ. „Treba jednoznačne povedať, že Rusko je agresor, má sa zbaliť a odísť preč,“ reagoval Gröhling.

Kaliňák avizoval, že do konca marca by mohla byť pripravená zmluva na nový systém protivzdušnej obrany. Opätovne kritizoval presun systému S-300 na Ukrajinu. Podľa Gröhlinga bol však tento systém protivzdušnej obrany v našich podmienkach už nepoužiteľný. 

vysvetlenie Maríny Gálisovej

Keď Robert Kaliňák nedávno povedal v jednej alternatívnej internetovej TV, že obranná zmluva s USA zostane a že Američania sú féroví, niekto si to mohol vysetliť ako nádej. Ibaže - neprekvapivo - Robert Kaliňák nehovoril tak celkom pravdu. Zmluva síce v platnosti zostáva, ale evidentne iba preto, že jej vypovedanie je možné až o desať rokov. 

A za férovú ju zjavne pán minister obrany nepokladá, lebo už teraz chce meniť nejaké jej časti. A dal si k tomu vypracovať analýzu. Ak sú za tou analýzou právni odborníci toho typu, akí vyrobili a podporili novelu Trestného zákona, tak to bude analýza v neprospech Slovenska a jeho spojenectiev. 

Nezabúdajme, že momentálne nás od podľahnutia Rusku chránia jedine naše spojenectvá so slobodným svetom, ktorého lídrom je USA. Každé oslabenie týchto spojenectiev je pre nás ohrozením. Ohrozením je teda aj revízia obrannej zmluvy, ktorú ohlasuje Robert Kaliňák. Tak asi toľko k tej jeho „prozápadnej politike“, ktorú u neho z nejakého dôvodu detegujú aj niektoré inak demokraciu brániace médiá. Wishful thinking nikdy nie je dobrá metóda.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite