Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gašpar mladší sa stal námestníkom SIS, má kompetencie riaditeľa — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .slovensko

Gašpara vo februári vláda navrhla na riaditeľa SIS, prezidentka zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa na svojho nástupcu.

Gašpar mladší sa stal námestníkom SIS, má kompetencie riaditeľa — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej SITA/Milan Illík

námestníkom riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) sa vo štvrtok stal Pavol Gašpar. TASR o tom informovala hovorkyňa SIS Katarína Némová. Ako vyplýva zo stanoviska, vo funkcii získal kompetencie riaditeľa spravodajskej služby. 

„Menovaný bol uvedeným dňom v súlade so štatútom Slovenskej informačnej služby poverený výkonom práv, povinností a zodpovednosti riaditeľa Slovenskej informačnej služby ako osoba navrhnutá vládou SR prezidentke SR na vymenovanie do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby,“ uviedla Némová.

.vysvetlenie Maríny Gálisovej

Pavol Gašpar sa námestníkom SIS s právomocami riaditeľa stal, lebo mu to umožnil zmenený štatút SIS, ktorý navyše vláda zmenila v utajenom režime. 

Už ten utajený režim bol v normálnej demokracii niečo neslýchané. Ale vláda bola odhodlaná urobiť všetko preto, aby sa na čelo SIS postavil človek, ktorý jej bude verný, a je pre ňu len výhodou, ak má tento človek zároveň osobnú agendu pomsty, ktorá presne zodpovedá jej agende. S Pavlom Gašparom bude pre vládu ľahké urobiť zo SIS svoj poslušný nástroj, nástroj proti demokracii, zákonu a bezpečnosti Slovenska. 

SIS bude pod vedením Pavla Gašpara robiť presný opak toho, čo by normálna tajná služba demokratického štátu mala robiť. Niekto povie, že SIS sa práve dostala späť do deväťdesiatych rokov, ale ja sa obávam, že je to ešte horšie. Vrátila sa do rokov komunizmu, stala sa nesvojprávnou slúžkou moci a pokojne sa môže premenovať na ŠtB.

Gašpara vo februári vláda navrhla na riaditeľa SIS. Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS.

V stredu (6. 3.) vláda Gašpara odvolala z pozície štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR. 

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite