Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico: Odmietam, aby niekto ohrozoval fantastické vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.sita .eugen Korda .slovensko

Premiér prízvukoval, že jeho kabinet nebude meniť svoju zahraničnú politiku, ktorú označuje za suverénnu.

Fico: Odmietam, aby niekto ohrozoval fantastické vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA

nebudeme ohrozovať vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi pre ješitnosť, povedal dnes na tlačovej besede premiér Robert Fico v reakcii na to, že česká vláda sa nebude stretávať na spoločných rokovaniach s jeho vládou. „Česká vláda môže prísť na Slovensko, kedy chce a nebudú ju vítať nejakí vykrikujúci aktivisti so smiešnymi transparentami a trúbkami, ale budú ju vítať ľudia s kvetmi. My máme radi Čechov a odmietam, aby niekto ohrozoval tieto fantastické vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi čisto z politických dôvodov, pretože zajtra ja alebo Petr Fiala môže odísť, ale spolužitie českého a slovenského národa bude pretrvávať,“ povedal Fico.

Premiér prízvukoval, že jeho kabinet nebude meniť svoju zahraničnú politiku, ktorú označuje za suverénnu. Povedal, že si váži všetky členské štáty Európskej únie a všetkých tých, ktorí majú iný názor, ale slovenská vláda si bude držať svoju pozíciu, čo sa týka názoru na vojnu na Ukrajine. „Naučme sa, že na Slovensko sa chodí na návštevu s klobúkom v ruke, a nie s klobúkom na hlave. My takisto chodíme s veľkou úctou a rešpektom,“ vyhlásil a dodal, že zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov je niečo, čomu nerozumie a čo odmieta.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Tak toto, čo dnes povedal Robert Fico sa asi už nedá nazvať inak ako grobianstvom pomerne hrubého zrna. A ani nie je isté, či tým jeho výkrikom urazenosti treba vôbec venovať pozornosť. O čiej  „ješitnosti“ to predseda vlády vo svojom blúznení hovorí? Jasné, on by rád chodil na stretnutia, kde mu budú rešpektovaní lídri štátov podávať ruky a on sa bude vyškierať do objektívov kamier a fotoaparátov a robiť si očko u svojich voličov. „Pozrite, všetci ma rešpektujú, tak čo tu tá nešťastná opozícia stvára. Veď je všetko v poriadku! “

V jednom sa však nemýli. Predsedu Českej vlády budeme vítať  kvetmi, len nie je isté, či sa ho v najbližších mesiacoch dočkáme.  Čechov tiež máme radi napriek tomu, že ON robí všetko pre to, aby nás začali ľutovať a strániť sa nás. 

A len tak na záver. Kto to tu ohrozuje tie „fantastické vzťahy“ medzi Čechmi a Slovákmi? Ešte aj Mečiar s Klausom sa pri porcovaní štátu chovali prezieravejšie.

Dodal, že víta zrušenie stretnutia na pôde holandského veľvyslanectva v Čechách, na ktorom sa mali zúčastniť aj bývalý minister zahraničia Rastislav Káčer a partner prezidentky Juraj Rizman. Rezort zahraničných vecí pod vedením Juraja Blanára (Smer-SD) si predvolal holandskú veľvyslankyňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú, aby jej tlmočil výhrady voči tomuto podujatiu zameranému na hodnotenie politickej situácie na Slovensku. Akcia mimovládnej organizácie Centrum pro informovanou společnosť sa konať bude, no v iných priestoroch, nie na pôde holandského veľvyslanectva.

Česká vláda v stredu večer oznámila kabinetu Roberta Fica, že odkladá na neurčito spoločné rokovanie českej a slovenskej vlády, ktoré sa malo konať v apríli tohto roka v Českej republike. „Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v nasledujúcich týždňoch či mesiacoch medzivládnu konzultáciu s vládou Slovenskej republiky,“ vyhlásil Fiala po zasadnutí kabinetu. České rozhodnutie prišlo len niekoľko dní po tom, čo slovenský minister zahraničia Juraj Blanár rokoval so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom na diplomatickom fóre v tureckej Antalyi. Fiala označil toto stretnutie za problematické, dôvodov je však podľa neho viac. Slovenská opozícia reagovala, že ide o bezprecedentné zničenie vzťahov s našimi susedmi a Slovensko sa pod Ficovou vládou stáva čiernou dierou na mape Európy ako za Vladimíra Mečiara.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite