Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľský premiér kritizoval šéfov diplomacie SR a Maďarska za schôdzku s Lavrovom - čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Schôdzka sa uskutočnila v ten istý deň ako pohreb Alexeja Navaľného.

Poľský premiér kritizoval šéfov diplomacie SR a Maďarska za schôdzku s Lavrovom - čo to znamená podľa Eugena Kordu sita/AP Photo/Mindaugas Kulbis

poľský premiér Donald Tusk v pondelok ostro kritizoval ministrov zahraničných vecí Slovenska a Maďarska za stretnutie so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Turecku. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Podľa Tuska schôdzka s Lavrovom minulý piatok, teda v ten istý deň, keď bol v Moskve pochovaný ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, „nebola len vecou dobrého alebo zlého vkusu“.

„Hodovanie v deň pohrebu Alexeja Navaľného... je len ďalším prejavom maďarskej vlády, ktorý ťažko akceptujeme z morálnych a politických dôvodov,“ povedal Tusk na tlačovej konferencii v Litve.

Šéfovia diplomacie Slovenska a Maďarska, Juraj Blanár a Péter Szijjártó, sa s Lavrovom stretli v piatok na okraj diplomatického fóra v tureckom letovisku Antalya. Szijjártó následne zverejnil podrobnosti z ich večere na svojom profile na sociálnej sieti, spresňuje AP.

„Kolegovia v Bratislave a v Budapešti znovu dokazujú, že na isté záležitosti máme príliš rozdielne názory,“ podotkol poľský premiér s tým, že sa to určite týka postoja k Rusku a jeho vojenskej agresii voči Ukrajine.

Litovská premiérka Ingrida Šimonyté, s ktorou sa Tusk počas návštevy Vilniusu stretol, označila schôdzky s Lavrovom za „poľutovaniahodnú voľbu“.

vysvetlenie Eugena Kordu:

Náš minister zahraničných vecí Juraj Blanár patrí do skupiny nekompetentných a morálkou neobdarených ministrov Ficovej vlády. Robí len to, čo mu prikazuje jeho šéf Robert Fico a s nadšením sa stretáva a fotografuje s človekom, ktorý sa snaží presvedčiť svet, že Rusko je mierumilovný štát, ktorý sa v podstate len bráni. Kritika jeho stretnutia s Lavrovom z úst poľského premiéra Donalda Tuska naplno odhaľuje do akého morálneho bahna sa Slovensko pod vedením tejto vlády pomaly ale neodvratne ponára. Ani sa to výstižnejšie ako „hodovaním na Navaľného hrobe“ pomenovať nedalo. Lebo to, čo sa v Turecku prihodilo, nebolo len o podaní rúk pred kamerami, ale bola to hlavne spoločná večera ministrov zahraničných vecí Ruska, Maďarska a Slovenska, na ktorej sa pripíjalo na priateľstvo, zatiaľ čo v Rusku na pohrebe Navaľného zatýkali ľudí. Tá slušná polovica občanov Slovenska sa začína hanbiť za štát, v ktorom žije. Odvracajú sa od nás naši bratia Česi a Poliaci a o náš sused Ukrajina len neveriacky krúti hlavou. Zostáva nám už len priateľstvo s vládcom širokej maďarskej pusty a treba dodať, že ten nás má len za stratenú časť vlastného územia a čaká na vhodnú chvíľu, aby sa pokúsil koleso dejín otočiť a prekresliť mapu Európy. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite