Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16

.tasr .slovensko

Na Slovensko by mali dodať prvé stíhačky v druhom kvartáli tohto roka.

Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16 SITA/Diana Černáková

slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhacie lietadlá F-16. Odovzdávací ceremoniál sa uskutočnil vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne za účasti ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Obe lietadlá budú pred príletom na Slovensko využívané v USA na výcvik slovenských technikov. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

Dodaním stíhačiek F-16 sa pre Slovensko začne nová éra jeho nadzvukového letectva, zhodli sa Kaliňák a viceprezident Lockheed Martin OJ Sanchez. Rezort obrany pripomenul, že Slovensko bude prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať najnovšou verziou Fighting Falcon. Stíhacie lietadlá F-16 pomôžu podľa MO SR opäť zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky vlastnými kapacitami.

„Bez šikovných a odvážnych vojakov a vojačiek by sme nedokázali garantovať ochranu územia Slovenskej republiky a jej občanov. Je našou povinnosťou robiť všetko pre to, aby sme ozbrojeným silám zabezpečili najvyššiu mieru ochrany a minimalizovali tak potenciálne straty na životoch. Moderné stíhacie lietadla F-16 sú zárukou najvyššej kvality, a teda aj bezpečia našich vojakov a vojačiek,“ uviedol minister obrany.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite