Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politici reagujú na uznesenie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona

.tasr .slovensko

Opozícia sa z uznesenia sudcov teší a hovorí o záchrane spravodlivosti.

Politici reagujú na uznesenie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona SITA/Milan Illík

ústavný súd (ÚS) SR zachránil spravodlivosť na Slovensku. Vyhlásil to podpredseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling v reakcii na rozhodnutie ÚS, ktorý pozastavil časť účinnosti novely Trestného zákona.

Gröhling sa zároveň poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej aj kolegom z opozície, ktorí sa na ÚS obrátili s podnetmi. Obdobne to vníma aj predseda SaS Richard Sulík. Vláde odkázal, že nemá až takú moc, aby ovládla celú krajinu. 

Potvrdzujú sa slová, že novela Trestného zákona je nielen nebezpečná, ale aj protiústavná. Predseda PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka to uviedol po medializovaných informáciách, že Ústavný súd SR pozastavil účinnosť časti trestnej novely. 

„Už zajtra by sme mali vedieť viac. Ale jedna vec je jasná. Náš odpor a boj má zmysel. V parlamente, na námestiach po celom Slovensku aj ústavnou sťažnosťou. Nikdy sa nesmieme vzdať. Slovensko si nenecháme ukradnúť ani Ficom, ani Dankom, ani Pellegrinim,“ dodal.

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení veľkej časti novely Trestného zákona dokazuje, že SR je stále právnym štátom, kde funguje systém bŕzd a protiváh. KDH preto rozhodnutie víta. Skonštatoval to predseda hnutia Milan Majerský. Apeloval pritom na najvyšších ústavných činiteľov i občanov, aby rozhodnutie ÚS rešpektovali.

„Od začiatku sme tvrdili, že novela Trestného zákona sa má prijímať po širokej odbornej diskusii pre zvýšenie bezpečnosti všetkých ľudí na Slovensku a nie za účelom zabezpečiť pre pár vyvolených bezpečnosť a beztrestnosť. Podľa medializovaných informácií nám dal ÚS za pravdu a pozastavil veľkú časť tejto hanebnej novely,“ uviedol Majerský.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite