Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavný súd pozastavil účinnosť niektorých častí novely Trestného zákona - čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.sita .martin Mojžiš .slovensko

Vyplýva to z uznesenia súdu po dnešnom zasadnutí pléna.

Ústavný súd pozastavil účinnosť niektorých častí novely Trestného zákona - čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/Diana Černáková

ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu podnety týkajúce sa koaličnej novely Trestného zákona. Vyplýva to z uznesenia súdu po dnešnom zasadnutí pléna. Zároveň súd rozhodol o pozastavení účinnosti niektorých častí novely.

Podľa zdroja agentúry SITA, ktorý si neželal byt menovaný, by sa pozastavené časti mali týkať znižovania trestných sadzieb a skracovania premlčacích lehôt za niektoré trestné činy. Takisto sa pozastavené časti týkajú navrhovanej kompetencie ministra spravodlivosti zasahovať do schválených dohôd o vine a treste. Ako informuje Dennik N, pozastavené časti sa netýkajú zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry.

Odlišné stanoviská k uzneseniu vydali sudcovia Peter Straka a Robert Šorl.

Ústavný súd (ÚS) SR ešte začiatkom týždňa spojil podanie od prezidentky Zuzany Čaputovej a podania od dvoch skupín poslancov Národnej rady (NR) SR v súvislosti s novelou Trestného zákona do spoločného konania. 

vysvetlenie Martina Mojžiša:

Ide o extrémne dôležité rozhodnutie, ktorým ÚS demonštroval rozhodnosť pri ochrane ústavnosti. Pozastavenie účinnosti znamená, že ÚS sa nenechal vyradiť z hry obštrukciami ministra spravodlivosti Suska a predsedu NR SR Pellegriniho pri publikovaní zákona v Zbierke zákonov a rozhodol aj bez splnenia tejto podmienky. ÚS zatiaľ nerozhodol o ústavnosti či neústavnosti zákona, ale len o pozastavení účinnosti jeho podstatných častí, čo je presne to, čo v tejto chvíli urobiť mohol a mal. Ficov valec sa aspoň na chvíľku výrazne zadrhol a možno je to pre vládnu koalíciu len začiatok ďalších problémov. Ústavný súd sa stal presne takým významným hráčom, akým by mal byť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite