Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér straší účasťou slovenských vojakov na území Ukrajiny – čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .slovensko

Na postoji, s ktorým ide Fico na rokovanie európskych lídrov do Paríža, sa zhodli koaliční partneri.

Premiér straší účasťou slovenských vojakov na území Ukrajiny – čo to znamená podľa Maríny Gálisovej SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom rokovaní vlády. Vláda bude rešpektovať, pokiaľ k tomuto kroku pristúpi niektorý z členských štátov EÚ a NATO.

„Dohodli sme sa, že nebudeme podávať nikdy žiadny návrh na vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu,“ povedal Fico. Téme sa pondelok venovala Bezpečnostná rada SR, následne aj vládny kabinet. Na rokovanie prišli tiež lídri koaličných strán – šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini a predseda SNS Andrej Danko.

Z téz pondelkového rokovania v Paríži podľa premiéra vyplýva, že viaceré členské štáty NATO a EÚ uvažujú o tom, že na bilaterálnej báze pošlú na územie Ukrajiny svojich vojakov. Slovensko podľa neho vidí obrovské bezpečnostné riziká v bilaterálnych dohodách s členskými štátmi NATO a EÚ. Prítomnosť cudzích vojakov na Ukrajine podľa neho vytvára pre SR bezpečnostné riziká.

vysvetlenie Maríny Gálisovej

Robert Fico hovorí, že Slovensko Ukrajine nepomôže svojimi vojakmi, lebo konflikt nemá vojenské riešenie a na Ukrajine to nejde, ako sa očakávalo. Pritom nikto našich vojakov o nič nežiada a o ich vyslaní kamkoľvek môže rozhodnúť len Slovensko samotné.

Ukrajina očakáva od sveta väčšiu pomoc, akú dostáva (tu majú maslo na hlave aj osvietenejší Nemci, ktorí opäť odmietli Ukrajine strely Taurus). Ukrajina však nebude vládať, ak jej zahraničie nepomôže viac. Lenže Robert Fico si nepraje, aby Ukrajina Rusko na svojom území porazila. A proti pomoci bol preto už aj preventívne, ešte pred parížskou schôdzkou, kde sa nová pomoc má dohodnúť. 

Robert Fico dnes ohrozuje Slovensko, lebo ak Ukrajina nezastaví Putina, tak ten pôjde ďalej – a kto potom presvedčí spojencov, aby nám pomohli, nám, ktorí sme iným pomôcť nechceli? Robert Fico nie – ten bude skôr vítať Rusov. Ale jedno premiér vystihol – keď povedal, že bezpečnostné ohrozenia pre Slovensko vytvára prítomnosť cudzích vojakov na Ukrajine. Áno, prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine je obrovským bezpečnostným ohrozením Slovenska.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite