Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KDH odmieta účelové konanie vlády v súvislosti so SIS

.tasr .slovensko

Kresťanskí demokrati od začiatku pochybujú o vhodnosti nominácie Gašpara za šéfa SIS.

KDH odmieta účelové konanie vlády v súvislosti so SIS SITA/Jakub Julény

kDH odmieta účelové konanie vládnej koalície, ktorá sa snaží nájsť cesty, ako dostať Pavla Gašpara na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Táto dôležitá inštitúcia má podľa hnutia už teraz pokrivenú reputáciu na domácej aj medzinárodnej úrovni. Tvrdí, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sa zahráva s demokratickými princípmi a vracia Slovensko do čias mečiarizmu. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová. 

„V KDH si nemyslíme, že obchádzanie pravidiel a hľadanie skratiek pre vymenovanie Pavla Gašpara pomáha SIS. Táto inštitúcia má mať riadne vedenie, ktoré menuje pani prezidentka. Je to jej kompetencia a hľadaním si nových cestičiek premiér Fico už vopred spochybňuje jej reputáciu na medzinárodnej úrovni,“ skonštatoval poslanec KDH František Majerský. 

Kresťanskí demokrati od začiatku pochybujú o vhodnosti nominácie Gašpara za šéfa SIS. Ako poukázali, z jeho životopisu nemožno identifikovať, či má nejaké skúsenosti so spravodajskými službami, a pochybujú, že bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou.

„SIS potrebuje dôveryhodné a profesionálne vedenie, ktoré bude mať integritu a autoritu tak v rámci domácich bezpečnostných zložiek, ako aj v zahraničí, preto je nevyhnutné, aby nebola žiadna pochybnosť o dodržaní pravidiel pri vymenovaní riaditeľa služby a jeho kompetenciách,“ doplnil člen vedenia KDH Viliam Karas.

Premiér vo štvrtok (22. 2.) vyhlásil, že do niekoľkých dní bude mať SIS riadne vedenie. Na post riaditeľa SIS vláda 14. februára nominovala súčasného štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Gašpara. Šéfa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident. Prezidentka už informovala o úvahách, že menovanie nového riaditeľa nechá na svojho nástupcu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite