Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Platforma pre demokraciu: Minister Susko klame o zrušení dotácií pre mimovládky

.platforma pre demokraciu .slovensko

Minister zrušil dotačnú výzvy nielen pre mimovládky, ale pre všetky subjekty, vrátane škôl či samospráv.

Platforma pre demokraciu: Minister Susko klame o zrušení dotácií pre mimovládky SITA/Branislav Bibel

strana SMER – SSD zverejnila včera na svojom profile na sociálnej sieti Facebook fotografiu ministra spravodlivosti Borisa Suska s textom: „Na ministerstve spravodlivosti sme zrušili dotácie pre spolitizované mimovládky! Boris Susko, Minister spravodlivosti SR“. Občianska platforma za demokraciu upozorňuje, že minister nezrušil dotačnú výzvy pre mimovládky, ale pre všetky subjekty – teda nielen mimovládne neziskové organizácie, ale aj pre akademické organizácie, školy, či organizácie samospráv. 

„Minister zavádza a klame a zase umelo delí organizácie na dve skupiny - na spolitizované a ostatné. Pravdou však je, že o dotácie z tohto dotačného programu sa uchádzali občianske organizácie z celého spektra spoločenských oblastí, konzervatívne aj liberálne, ženské, zdravotnícke, sociálne, kresťanské, reprezentujúce LGBTI+ ľudí a podobne. Stačí si pozrieť zoznam v minulosti podporených projektov,“ vyhlásila právnička Katarína Batková, riaditeľka Via Iuris a členka výkonného výboru Občianskej platformy za demokraciu.

Batková v tejto súvislosti spomenula, že v dotačnej výzvy na podporu projektov v oblasti ľudských práv boli v minulosti podporené napríklad aj projekty Červeného kríža, Ligy za duševné zdravie, či organizácií, ktoré sa venujú práci s ľuďmi bez domova.

„Protestujeme proti neustálym útokom na odborné rganizácie, ktoré sa venujú právam menšín, obrane právneho štátu a boju proti korupcii. Podľa platnej legislatívy je ochrana menšín, boj proti diskriminácii a podpora ľudských práv verejnoprospešnou činnosťou v súlade so zákonmi a ústavou. Organizácie, ktoré sa týmto témam venujú majú rovnakú legitimitu na existenciu a podporu od štátu, ako organizácie, ktoré sa venujú sociálnej, zdravotnej, či inej verejnoprospešnej činnosti,“ konštatovala Katarína.

V prípade, že štát bude plošne diskriminovať vybrané skupiny občanov a mimovládnych organizácií, je Občianska platforma za demokraciu pripravená sa obrátiť na všetky kompetentné domáce i medzinárodné inštitúcie a žiadať nápravu.

„Žijeme v demokracii, sme členmi Európskej únie a mnohých ďalších medzinárodných organizácií, v rámci ktorých je takáto diskriminácia neprípustná,“ dodala právnička Katarína Batková. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite