Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj šesť rokov od vraždy Jána a Martiny stále počujeme vyhrážky novinárom a útoky na občiansku spoločnosť, tvrdí prezidentka

.tasr .slovensko

V stredu si prezidentka Čaputová uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a navštívila pamätník na Námestí SNP.

Aj šesť rokov od vraždy Jána a Martiny stále počujeme vyhrážky novinárom a útoky na občiansku spoločnosť, tvrdí prezidentka SITA/Milan Illík

napriek tomu, že od smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynulo už šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom, útoky na občiansku spoločnosť a slová vlády tvrdej ruky. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová vo vyhlásení pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave, kde si uctila ich pamiatku. Podľa svojich slov nezabúda na to, že títo dvaja mladí ľudia boli zavraždení pre novinársku prácu Jána Kuciaka, ktorý hľadal a odhaľoval pravdu a prinášal ju občanom. „Už šesť rokov chýbajú svojim rodinám a svojim blízkym a nám všetkým. Táto túžba je stále aktuálna aj dnes,“ povedala. Pripomenula, že bezprostredne po vražde Jána a Martiny dávala občianska spoločnosť jasne najavo svoju túžbu žiť v slušnom a spravodlivom Slovensku. „Táto túžba je stále aktuálna aj dnes a ja verím, že sa nám raz podarí ju naplniť,“ uzavrela Čaputová.

Novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. V kauze sú po šiestich rokoch od spáchania skutku právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček, jeho komplic Tomáš Szabó a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó. V máji 2023 uznal súd vinnou Alenu Zsuzsovú v spojenom procese týkajúcom sa vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov a uložil jej súhrnný trest 25 rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Tento rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný.

Náš redaktor Eugen Korda navštívil pamätník v stredu skôr, videozáznam si môžete pozrieť nižšie:

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite