Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nikdy nebudeme ticho. Máme záväzok voči Jánovi Kuciakovi

.redakcia .slovensko

Pred šiestimi rokmi zavraždili nášho kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Zavraždili ho, lebo písal o korupcii a podvodoch ľudí, ktorí mali ochranu od štátu vedeného Robertom Ficom.

Nikdy nebudeme ticho. Máme záväzok voči Jánovi Kuciakovi natália ložeková

vražda novinára otriasla celou spoločnosťou. Ľudia pochopili, že útok na novinára je útokom na všetkých. Robert Fico musel odísť a zdalo sa, že jeho éra sa skončila. Dnes je späť a znovu útočí na novinárov. 

Za šesť rokov od vraždy sa nepoučil. Naopak. Ešte pritvrdzuje. Nepohodlných novinárov označuje za nepriateľov štátu. Odmieta odpovedať na ich otázky a uprednostňuje dezinformátorov. Chce si vybudovať propagandistické impérium podobné tomu, aké si vybudoval Viktor Orbán.

Znovu robí z novinárov terče a obracia na nich hnev svojich voličov. Fico si neobjednal vraždu Jána Kuciaka, ale je politicky zodpovedný za prostredie, v ktorom si niekto myslel, že vražda novinára mu prejde. Že ľudia ako Marian Kočner mali imunitu a mohli kradnúť, vydierať, uplácať, vyhrážať sa a nakoniec pravdepodobne aj objednať vraždu. Bez Ficovho systému mafiánskeho vládnutia by to nebolo možné.

Dnes Fico ochranu pre svojich ľudí posilňuje, chce ovládnuť políciu, ovplyvňovať prokuratúru a súdy. Jeho nový trestný zákon bagatelizuje korupciu, ubližuje obetiam a amnestuje Ficových ľudí.

Sme novinári a našou úlohou nie je bojovať proti politikom. Musíme však písať o ich zlyhaniach, klamstvách a zločinoch. To nie je prejav nepriateľstva. To je naša služba verejnosti, snaha hľadať pravdu a záväzok, ktorý máme aj voči Jánovi Kuciakovi, Martine Kušnírovej a ich rodinám. 

Prešlo šesť rokov od vraždy, ale ako by to bolo včera. Nikdy neuhneme. Nikdy nebudeme ticho. 

Beata Balogová, SME

Peter Bardy. Aktuality.sk

Matúš Kostolný, Denník N

Lukáš Diko, ICJK

Štefan Hríb, .týždeň

Filip Minich, Refresher

Marcela Šimková, Hospodárske noviny

Martin Dargaj, SITA

Miroslava Kernová, O médiách

Jaroslav Vrábeľ, Korzár

Lucia Okšová, Forbes

Peter Dlhopolec, The Slovak Spectator

Lucia Yar, Euractiv

Radoslav Blažek, MY

Zoltán Szalay, Napunk

Igor Gressner, Šport

Csaba Nyerges, Új Szó

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite