Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavný súd odmieta spochybňovanie nezávislosti — čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .slovensko

Ústavný súd ubezpečuje všetkých, že o veciach, o ktorých koná, alebo o veciach, ktoré na ÚS budú ešte len podané, nekomunikuje mimo zákonných procesných postupov s nikým.

Ústavný súd odmieta spochybňovanie nezávislosti — čo to znamená podľa Martina Mojžiša PEXELS.COM

ústavný súd (ÚS) SR v poslednom období zaznamenal viaceré bezprecedentné vyjadrenia predstaviteľov verejnej moci, „ktorými je bez akéhokoľvek reálneho základu spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť Ústavného súdu a jeho sudcov.“ Informovala o tom hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

„Ústavný súd ubezpečuje všetkých, že o veciach, o ktorých sa na Ústavnom súde koná, alebo o veciach, ktoré na Ústavný súd budú ešte len podané, nekomunikuje mimo zákonných procesných postupov s nikým,“ uviedla. ÚS deklaroval, že sa nielen svojou rozhodovacou činnosťou, ale aj komunikáciou svojich rozhodnutí a postupov snaží vštepovať všetkým adresátom rozhodnutí dôveru v inštitúcie a v ich rozhodovanie, a to isté očakáva aj od ostatných orgánov verejnej moci alebo osôb, ktoré formujú verejnú mienku.

„Nezávislosť ústavného súdnictva je od počiatku rešpektovaná ako jeho výsostné ústavné prerogatívum a základný pilier jeho existencie. Je to hodnota, z ktorej Ústavný súd súčasne čerpá svoju legitimitu nielen smerom k iným ústavným orgánom, ale aj k adresátom právnych noriem vo všeobecnosti,“ uviedla Ferencová. 

ÚS od všetkých aktérov politického priestoru nástojčivo žiada, aby s verejnosťou komunikovali takým uvážlivým spôsobom, ktorý nebude bez dôvodu vystavovať neprimeraným rizikám jeho systémovú inštitucionálnu nezávislosť ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti a nebude ho nenáležite vťahovať do otvoreného politického súboja. 

.komentár Martina Mojžiša:

Ústavný súd hovorí celkom nekonkrétne o celkom konkrétnych predstaviteľoch vládnej koalície, predovšetkým o Robertovi Ficovi. Ficove lži o komunikácii prezidentky s Ústavným súdom komentuje všeobecným tvrdením, že Ústavný súd „nekomunikuje mimo zákonných procesných postupov s nikým.“ 

Takže je to na jednej strane vyjadrenie tak trochu alibistické, ale na strane druhej dostatočne jasné a otvorené. Trochu hlúpo vyznieva nástojčivá žiadosť, aby ÚS nebol nenáležite vťahovaný do otvoreného politického súboja. 

Ak je súčasťou politického súboja ničenie ústavného poriadku (a to veru je), potom neexistuje nenáležité vťahovanie Ústavného súdu do tohto súboja. Ale aj keď je vyhlásenie ÚS vzhľadom na situáciu nenáležite opatrné, predsa len je vzhľadom na slovenské pomery nečakane ostré. 

Či si tým ÚS pripravuje pôdu alebo naopak alibi pre svoje budúce rozhodnutie, to sa dnes povedať nedá. Ale veď, dozvieme sa.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite