Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pedagóg, ktorý postrelil študentku Akadémie PZ, dostal podmienečný trest

.tasr .marína Gálisová .slovensko

Študentke má zaplatiť škodu 48.640 eur.

Pedagóg, ktorý postrelil študentku Akadémie PZ, dostal podmienečný trest SITA/Ministerstvo vnútra SR

bývalý pedagóg Akadémie Policajného zboru (PZ) Vladimír Š., ktorý vlani postrelil svoju študentku, dostal trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Študentke má zaplatiť škodu 48.640 eur, škodu má nahradiť aj ministerstvu vnútra a zdravotnej poisťovni. V piatok o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal. 

Prokurátor Peter Pilár vidí viacero dôvodov, pre ktoré by páchateľ mal dostať nepodmienečný trest. Poukázal napríklad na okolnosti skutku a to, čo mu predchádzalo, ľahkovážnosť pri výkone cvičenia a následky. Počas vyšetrovania sa podľa neho nepodarilo zistiť, ako sa dostal ostrý náboj do zásobníka. 

Obhajca inštruktora Ľuboš Pejhovský považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé. Advokát neplánuje podať odvolanie voči vine a trestu. „Chceme kontaktovať zástupcu poškodenej a Akadémiu PZ, či sa odvoláme alebo nie voči výroku o náhrade škody, aby sa poškodená mohla čo najskôr domôcť svojho nároku,“ uviedol Pejhovský.

Študentka prvého ročníka policajnej akadémie bola postrelená 1. marca 2023 počas streleckého krúžku. K udalosti došlo v Bratislave v priestoroch streleckého polygónu. 

komentár Maríny Gálisovej:

V súvislosti s prípadom postrelenej študentky Policajnej akadémie trvá niekoľko otáznikov. Prvým otáznikom je, ako to, že vyšetrovanie nevyriešilo, ako sa dostal ostrý náboj do zbrane páchateľa, čo môže naznačiť, že vyšetrovanie neprebehlo úplne dôsledne - prečo? Druhým otáznikom je, ako to, že sa zjavne nikto nezaoberal nejasnosťami ohľadne prepojení páchateľa s Ruskom - ako bývalý príslušník špeciálnych jednotiek Specnaz tie prepojenia určite má a ak nie sú zreteľne vidieť, znamená to, že môžu byť tým nebezpečnejšie. A tretím otáznikom je tento: Ako to, že absolútne nedošlo k vyvodeniu zodpovednosti, ani morálnej, ani trestnoprávnej, u Lucie Kurilovskej, ktorá bola v čase postrelenia študentky rektorkou Akadémie PZ SR? Naopak, pani Kurilovská je dnes koalíciou ctená, vážená a vyťažovaná osoba, je štátnou tajomníčkou Ministerstva vnútra SR a pri novele Trestného zákona opakovane vystupovala ako „odborný hlas“ za prijatie tejto novely. Vidieť na tom jedno: koalícia potrebuje ľudí, ktorí majú na svojej povesti nejaký „šrám“, ktorým prípadne hrozí nejaký postih, pretože takých ľudí potom koalícia najľahšie ovláda, takí jej najlepšie slúžia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite